Kiasma teetti lapsilla taidetta

Värispoteilla varjokuvista syntyi upeaa taidetta. Tekijät itsessään olivat osa taideteosta. KUVA TEIJA LOPONEN

-Taide on hienoa juttua. Se on kivaa, kiteytti Juuda Ristola eskarilaisten näkemyksen taiteesta.

Päiväkoti Louhikon lapset riemuitsivat värivaloilla leikkimisestä ja innostuivat erityisesti varjokuvien tekemisestä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut leikkihetki, vaan nykytaiteen luominen yhdessä Kiasman ohjaajien kanssa.
Erilaiset tunteet olivat tapahtuman teemana ja niihin uppouduttiin katsomalla alkuun AV-Arkin videoteos Mitä kuuluu. Videokuvissa esiintyivät aikuiset, mutta heidän ääntelynsä olivat pikkulasten itkua tai kikatusta. Itkukin sai lapset nauramaan. Nähdyn ja kuullun ristiriitainen yhdistelmä oli lasten mielestä todella hassua. Videoteos koettiin yhdeksi hauskimmista jutuista.
Seuraavaksi pohdittiin eri väreissä loistaneiden taskulamppujen kanssa, millaisia tunteita niiden värit herättivät. Vaaleanpunainen oli kaunis, vihreä rauhallinen ja ihana, luontoon liittyvä väri.
-Vihreä on minun lempiväri, sillä olen luontoihminen, ilmoitti Juuda.
Sininen herätti etenkin pojissa suurinta innostusta, se oli jäätävää ja kylmää. Vastaavasti punainen tuntui jopa liian kuumalta ja tulivuoren kuumalta väriltä.

Kiasman ohjaajat veivät tunnetilataidepajaa napakasti eteenpäin. Jo tutustumisleikissä käytetyn väriään vaihtavan oravan pesän rakentamiseen halusivat kaikki innokkaasti osallistua ja oravan juhliin vietiin paljon ystäviä. Eri värein valaistua pesää ihasteltiin yhdessä ja pohdittiin jälleen, millaisia tunteita siitä heijastuvat värit herättivät.
Sini Solaluoto Hattivattien esikouluryhmästä tuumi pitäneensä eniten juuri oravanpesän teosta, sillä valoja oli kiva pujotella harsojen väliin ja ne tekivät pesästä niin kovin kauniin.
Varjokuvia kertoivat kaikki lapset tehneensä aiemminkin, mutta nyt värilliset valonheittäjät toivat niihin aivan uuden ulottuvuuden. Lapset tutkivat, miten seinän lähestyminen tai siitä loitontuminen vaikutti kuvan kokoon. Kirahvit ja linnut marssivat hienoissa riveissä. Ja poikien tanssi sai varjot häilymään niin vauhdikkaasti, etteivät silmät pysyneet perässä.

Nykytaiteen museo Kiasma ja Helsingin varhaiskasvatusvirasto ovat sopineet kolmivuotisesta yhteistyöstä, joka sisältää taidepajoja, opastettuja kierroksia ja päivähoitohenkilöstön koulutusta.
Päiväkodeissa pidettävät taidepajat antavat paitsi elämyksiä lapsille, myös ideoita henkilökunnalle miten taidetta voidaan lasten kanssa tehdä ja kokea eri tavoin.
Kiasman ohjaajat kiertävät päiväkodeissa toteuttamassa taidepajoja. Pihlajamäkeläisen päiväkoti Louhikon tunnetilataidepaja oli yksi pilottikokeiluista, joiden pohjalta valitaan taidepajoissa jatkossa toteutettavat elementit. Tammi-helmikuussa taidepaja on tilattavissa mihin tahansa päiväkotiin tai leikkipuiston tiloihin.  Yksi pilottipajoistakin pidettiin leikkipuistossa, jotta perhepäivähoitajat pääsivät lapsineen testaamaan sitä.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliArzu Caydam-Lehtonen on Puistolan aktivisti
Seuraava artikkeliLentokentän esikauppasopimus läpi lautakunnassa: Kokousvirhettä epäilevä Sademies jäi paitsioon