Luovuus kukoistaa kutomakerhon tekstiileissä

-Pääsiäisen alla askarreltiin tipuja. Osa kerholaisista pitää kirkkaista ja voimakkaista väreistä, toisten sisustukseen sopivat paremmin pastellisävyt, tuumivat Eila Himanen, Sirpa Malin ja Toini Leinonen. KUVA TEIJA LOPONEN

Luomista, tukille laittoa, niisimistä, polkimiin sitomista. Kuulostaa mystiseltä, mutta noiden toimien tuloksena syntyy upeita liinoja, mattoja, seinävaatteita ja kuultokudostauluja. Jopa käsilaukkuja videonauhoista.

Tapanilan kirkolla saatiin viime viikolla ihastella kirkon kutomakerhon 35-vuotisnäyttelyä. Kutomakerholaiset olivat asettaneet vuosikymmenten varrella tekemiään töitä näytteille liikuntasalin seinustoille. Tekstiilit oli jaoteltu kauniisti värisävyittäin   talveen, jouluun, syksyyn, kevääseen ja kesään.
Jopa yli parikymmentä vuotta ahkerassa käytössä olleet matot ja villashaalit olivat kuin uusia. Hyvä käsityö kun kestää käyttöä.
Kauniisti katetulla kahvipöydällä oli erilaisia juhlaliinoja pellavasta, jopa silkistä, nekin monet tärkeät tapahtumat kokeneita.
Sauna-aiheisessa pöydässä esiteltiin kudottuja pesuvälinepusseja, pyyheliinoja ja laudeliinoja. Tekijöinä joukko varsin idearikkaita naisia.
Vanhempiin töihin kuuluu myös Sirpa Malinin kutomasta kankaasta tehty jakkupuku.
-Pitäisi varmaan lähteä etelänavalle, jotta sitä voisi käyttää. Se on niin kovin lämmin, Malin naurahtaa.
Samoista loimista saa monenlaista lopputulosta aikaan tekijän valitseman värimaailman mukaan, esittelee puolestaan Toini Leinonen.
-Ja vanha villapuserokin voi saada kangaspuilla uuden elämän, hän näyttää.

-Nykyään meitä on täällä kirkon kutomakerhossa 13-15 aktiivisesti paikalla. Neljät kangaspuut ovat ahkerassa käytössä, kertoo puolisentoista vuotta mukana ollut Eila Himanen.
Himanen vakuuttaa, että taito syntyy tekemällä, kukaan ei ole seppä syntyessään ja monissa kutomakerholaisten töissä näkyy kyllä kädenjälki, siis jokin pieni virhekohta.
Jo 1980-luvun alkupuolelta asti kutomakerhossa käynyt Sirpa Malin kokosi kerhon vaiheista historiikin, josta selviää 1979 perustetun kerhon historian juontavan Malmin ompelukerhoon 20-luvulle. Siitä lähtien kokeneemmat ovat opastaneet vasta-alkajia kutomisen saloihin. Kutomisen ohella on jaettu elämän ilot ja surut.
-1980-luvun alussa Eira Ormio aloitti ohjaajana ja silloin innokkaita kutojia ja uusien asioiden oppijoita oli jopa 25. Kerhoilloissa saatiin paljon uutta tietoa väriopista, kudontamalleista sekä luovuuden hyväksikäytöstä. Ormion jälkeen vetovastuun otti Anna-Liisa Rautajoki ja vuodesta 1997 lähtien kerhoa on vetänyt Toini Leinonen.
-Ormion aikaan kesällä 1985 kasvatettiin omassa pellossa kuitupellavaa, joka liotettiin kotikoivun alla ja käsiteltiin kehrättävään kuntoon Ormioiden saunalla. Siitäkin on täällä pieni näyte esillä, Sirpa Malin näyttää.

Kudontakerhossa paitsi kudotaan, myös askarrellaan yhdessä.
-Keskiviikkoisin kokoonnumme ison pöydän ympärille suunnittelemaan tulevaa ja näpräilemään. Teemme myös yhdessä retkiä ja osallistumme vuosittain Tapanilan kirkon adventtimyyjäisiin ja VPK:lla pidettäviin myyjäisiin, Eila Himanen kertoo.
Kirkon kutomakerhoon pääsevät halukkaat mukaan joko menemällä kirkolle kerhoiltaan keskiviikkona kello 17 tai soittamalla ohjaajana toimivalle Toini Leinoselle numeroon 050-384 6283.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLatokartanontien rivitalo halutaan matalaksi
Seuraava artikkeliHely Salmi kehittää osallistavaa nuorisotyötä