Röyhkeä varaspari vei kirjastosta jääkaapin kokoisen ilmanviilentäjän

Poliisi kirjasi kirjaston säilyttämästä manuaalista ylös varastetun tavaran tarkemmat tekniset tiedot. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kaksi miestä varasti Tapulikaupungin kirjastosta ison ilmanviilennyslaitteen tänään iltapäivällä kello 15.27. Poliisit hälytti paikalle kirjaston ulkopuolella ollut silminnäkijä, joka oli havahtunut tummiin vaatteisiin pukeutuneiden miesten epätavalliseen toimintaan.

Miehet olivat hivuttautumassa alas kirjaston takana olevan varauloskäynnin portaita pitkin mukanaan jääkaapin kokoinen kantamus, ja silminnäkijä oli alkanut epäillä puuhan olevan luvatonta, etenkin kun miehistä toisella oli päässään aurinkolasit.

Varkaus löi koko kirjaston henkilökunnan täysin ällikällä. Kukaan ei ollut huomannut tiloissa mitään epätavallista. Karu totuus valkeni, kun sisään marssinut poliisi tuli kyselemään hetkeä aiemmin tapahtuneesta varkaudesta.

– Olimme juuri silloin kaikki kiinni muissa työtehtävissä. Osa oli asiakaspalvelussa ja osa hyllyttämässä, kertoo kirjastonjohtaja Virpi Jero.

Laite varastettiin tältä pöydältä.
Laite varastettiin tältä pöydältä.

Ilmastointilaite oli sijoitettuna kirjaston nurkassa olevalle pöydälle, jonka vieressä on varaovi. Kirjaston työntekijä oli avannut oven aiemmin raolleen tuulettaakseen tiloja. Varkaat olivat irrottaneet laitteen pistorasiasta, napanneet koko hörskän mukaansa, livahtaneet varauloskäynnin kautta pihalle ja luikkineet tiehensä.

Lähes tuliterä laite on Olimpia Splendidin Dolceclima. Se hankittiin kirjastoon tänä kesänä viilentämään helteistä sisäilmaa. Kirjastonjohtaja ei ole vielä ehtinyt selvittää menetyksen todellista hintaa, mutta arvio summan olevan useita satoja euroja, mahdollisesti jopa tuhat.

Pirjo Pihlajamaa