Mehiläinen myy Keskiyöntien ruotsalaisfirmalle!

Rakentaminen tontilla on ollut tarkoitus aloittaa jo monta kertaa. Uusin julkisuuteen annettu aikataulu on, että työt alkavat marraskuussa 2014. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Ruotsin johtava yksityinen julkisiin kiinteistöihin keskittynyt sijoitusyhtiö Hemsö Fastighets AB havittelee lisää suomalaisia hoivakoteja. Niistä yksi on Keskiyöntie 6:een suunniteltu palvelutalo 42 mielenterveyspotilaalle.

Tontti on varattu Mehiläinen Oy:lle, ja tontin rakennuttaja on Skanska Talonrakennus Oy. Mehiläinen on kuitenkin luopunut rakennusaikeista, koska se on neuvotellut ruotsalaisten kanssa kaupoista, jossa vielä rakentamaton kohde vaihtaa omistajaa.

Ruotsalaisfirma on sälyttänyt kauppasopimukseen ehdon, että kauppa toteutuu, jos sijoitusyhtiö saa oikeuden ostaa myös 3 641 neliömetrin kokoisen tonttimaan. Maapohjan omistaa Helsingin kaupunki.

Kaupungin kiinteistövirastossa on valmisteltu paperi, jolla tontti voidaan myydä jouhevasti ruotsalaisomistukseen siirtyvälle Kiinteistö Oy Helsingin Keskiyöntie 6:lle. Kiinteistövirasto ei voi kuitenkaan yksin päättää asiaa, sillä kaupunginvaltuuston 2.3.2011 (50 §) vahvistamassa vuokrausperustepäätöksessä ei ole huomioitu osto-optiota, koska vakiintuneen käytännön mukaisesti y-tontteja ei myydä.

Niin kiinteistövirasto esitteli kiinteistölautakunnalle, että vaikka hanke toteutetaan y-tontille, se voidaan luonteensa puolesta rinnastaa asuntokohteisiin. Lautakunta hyväksyi kauppaehdot, jotka oli kirjattu tontin vuokrasopimukseen, pari viikkoa sitten.

Päätöstä kaupungilta haki Skanska Talonrakennus Oy. Se pyysi, että tontti vuokrattaisiin Kiinteistö Oy Helsingin Keskiyöntie 6:lle pitkäaikaisesti 1.11.2014 alkaen tontin osto-optiolla. Sopimusehtoihin kirjattiin, että kohteen vuokraajalla on tonttiin osto-oikeus ensimmäisen kymmenen vuoden ajan. Tontin myyntihinnaksi merkittiin arviolta 764 400 euroa.

Tontti vuokrataan vuoden 2075 loppuun ja vuosivuokra on 24 321 euroa. Vuokra voi nousta, jos tontin omistaja rakentaa tontille enemmän kuin 1 820 kerrosneliömetriä. Mahdollisesta kiinteistökaupasta huolimatta asunnot on pidettävä mielenterveyskuntoutujien tai muussa vastaavassa kuten esimerkiksi vanhusten hoivapalvelukäytössä vähintään 10 vuotta rakennuksen käyttöönotosta lukien.

Ala-Tikkurilassa palvelutalon rakentamisaikeista on kirjailtu valituksia aina Korkeimpaa hallinto-oikeutta myöten. Asukkaiden käteen on jäänyt aina lyhyempi korsi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPimeät pyöräilijät pääsevät poliisin valokeilaan
Seuraava artikkeliEtnosoi!-festivaalit tekevät maailman musiikin tutuksi