Etnosoi!-festivaalit tekevät maailman musiikin tutuksi

En Chordais viihdyttää Malmitalolla keskiviikkona. Kuva Foteini Kalaizidou

Etnosoi! On jo vuodesta 1988 asti järjestetty jokasyksyinen musiikkifestivaali. Se esittelee musiikkia eri puolilta maailmaa ja innostaa yleisöä kuulemaan uudenlaista musiikkia.

Tänä syksynä festivaalin ohjelmistoon kuuluu monenlaisia konsertteja myös Malmitalolla.
Keskiviikkona 5.11. Prix France Musique des Musiques du Monde -palkittu, niin Kreikan kuin laajasti Välimeren alueen musiikkia ja sen historiaa tutkiva ja esittävä En Chordais -yhtye johdattelee kuulijansa aikamatkalle Bysantin maailmaan.
Konsertissa nähdään ja kuullaan muun muassa taitavaa ud-luutun soittoa. Yhtyeen taiteellinen johtaja, Kyriakos Kalaitzidis tunnetaan yhtenä Välimeren alueen arvostetuimmista ud-luutun taitajista.
En Chordais kiertää aktiivisesti ympäri maailmaa konsertoimassa. Taitavaan ja hienovaraiseen soittamiseen liittyy myös hersyvää huumoria ja katsojillekin välittyvää soittamisen iloa.

Vapaa äänet –ilta koittaa torstaina ja sen aloittaa Timo Kämäräisen ja Teemu Viinikaisen kitaraduo.
Kauempaa Suomeen saapuva Hubert Dupont Jasmim trio yhdistää ranskalaisen jazzvisionäärin ja kaksi modernin arabimusiikin mestaria. Basisti ja säveltäjä Dupont haluaa rakentaa musiikillista siltaa lännen ja Lähi-idän välille. Tässä Dupontin uudessa projektissa Jasmim-sana (jasmiini portugaliksi) viittaa jasmiinivallankumoukseen, joka aloitti arabikevään Lähi-idässä.

Etnosoi!-festivaalit päättää sunnuntaina 9.11. Lasten Etnosoi!, josta on tullut jo perinne isänpäivänä.
Päivän aikana on erilaisia konsertteja, työpajoja ja soitinesittelyjä koko perheelle.
Ohjelmaan kuuluu Sila Fato yhtyeen esitys, jossa yhdistetään afrikkalaiset rytmit ja suomalaiset sävelmät. Lavalla nähdään myös lapsia, kun sinne nousevat Vivace-lapsikuoro ja Vuosaaren Näppärit. Vivacen esityksessä kuullaan lauluja eri kielillä laulettuina ja eri maista. Vuosaaren Näppärit taas esittävät kansanmusiikkia Suomesta ja muualtakin.
Työpajoissa pääsee itsekin kokeilemaan soittimia ja lapset saavat askarrella kierrätysmateriaaleista itselleen hauskat naamiot. Naamiotyöpajassa lasten kanssa askartelee tunnettu tilataiteilija Tikke Tuura. Mukaan voi ottaa kotoa turhaa muovitavaraa naamioiden tekoa varten.

Pinja Ylhävuori
Nuorten Ansio-kurssi harjoittelija

Edellinen artikkeliMehiläinen myy Keskiyöntien ruotsalaisfirmalle!
Seuraava artikkeliTekijät kunniaan