Pimeät pyöräilijät pääsevät poliisin valokeilaan

Ylä-Malmin torilla näkyi tänään parkissa paljon polkupyöriä, joissa ei ollut lampputelinettä. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin poliisi valvoo loppuviikon ajan ilman valoa kurvailevia polkupyöräilijöitä.

– Parinkymmenen kilometrin tuntivauhdilla pimeässä liikkuvat pyöräilijät aiheuttavat autoilijoille ja muille tiellä liikkujille jatkuvasti sydämentykytyksiä. Tähän vuodenaikaan jarrutusmatkatkin vielä tuppaavat reilusti pidentymään, joten pyöräilijä tulisi huomata jo kaukaa. Rikesakon hinnalla pyörään saa kaksikin lamppua, joten nyt kannattaa polkaista lamppuostoksille, kehottaa komisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Jos poliisi havaitsee jonkun pyöräilevän pimeässä ilman valoja, muistuttaa poliisi lain olemassaolosta 20 euron rikesakolla. Lain mukaan pimeässä, hämärässä tai sään takia näkyvyyden ollessa huono polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Polkupyörässä saa olla myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin.

– Poliisilta kysytään usein myös, onko päähän kiinnitettävä valaisin lainmukainen tai riittävä. Pelkkä päävalaisin ei kuitenkaan riitä, sillä pää kääntyilee jatkuvasti ja liike saattaa hämätä autoilijaa. Ensimmäisenä pyörään tulee siis hommata kiinteä valaisin, mutta päävalaisin on toki hyvä lisä, kertoo Höök.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliEntisestä Elannosta tulee yksiöitä ja kaksioita
Seuraava artikkeliMehiläinen myy Keskiyöntien ruotsalaisfirmalle!