Entisestä Elannosta tulee yksiöitä ja kaksioita

Pitkään toimettomana seissyt vanha lähikauppa saa sisäänsä asuntoja. Tontti on muuttunut rakennustyömaaksi, ja pikkukodit ovat ennakkotietojen mukaan valmiita kesällä 2015. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kirkonkyläntien ja Vanhan Tapanilantien kulmassa oleva entinen Elannon osuuskauppaa kunnostetaan pieniksi asunnoiksi. Kaupan yläkerran asuntotila pannaan uusiksi.

Myös tontin Vanhan Tapanilantien puoleinen, vuonna 1982 alkujaan Onnin Autolle tehty liike- ja asuinrakennus muutetaan kokonaan asuinkäyttöön ja siihen tehdään pieni laajennus.
Asuntoja rakennetaan kaikkiaan kuusitoista. Ne ovat yksiöitä ja kaksioita. Niistä yhdeksän tulee uudemmalle puolelle ja seitsemän Elannon taloon. Kiinteistöön tule myös kaikille kodeille yhteisiä tiloja.
Molempien rakennusten julkisivuihin tulee ikkuna- ja ovimuutoksia sekä sisäänkäyntiportaisiin liittyviä julkisivumuutoksia.

Asemakaavassa kohde on asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta. Kaava on vuodelta 1953. Tontille saa rakentaa 845 kerrosneliömetriä. Rakennettuna on nyt 777 kerrosneliömetriä.
Kaavoittaja on puoltanut tontin muuttamista kokonaan asuinkortteliksi, koska liiketiloille ei ole ollut alueella käyttöä. Elannon taloa ei ole suojeltu.
Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston yliarkkitehti on antanut luvan muutoksiin elokuussa. Rakennuttajan tilaaman palokonsultin lausunnon mukaan molempien rakennusten yläpohjarakenteet voidaan vahvistaen ja suojausverhoiluin saada palomääräysten mukaisiksi.

Naapurustosta yksi on toivonut tontin ympärille aitaa sekä Elannon talon säilyttämistä nykyisessä tarkoituksessaan liiketilana. Naapurin mielestä asuntojen ja autopaikkojen määrä on turhan suuri asumisviihtyvyyttä ajatellen. Naapurin huomautusten jälkeen aidan rakentaminen on laitettu rakennuslupaan pakolliseksi.
Kohteen rakennuttaja on kovan rahan asuntoja tekevä rakennusyhtiö Sisco Tec Oy. Yhtiön verkkosivuille on keksitty kirjoittaa, että kohde on Tapanilan maamerkki ja sijaitsee hyvien palvelujen kuten Hiidenkiven peruskoulun lähellä Tapanilassa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliBussiterminaalin päähän kaksi tornitaloa, Tillikan paikalle uusia kerrostaloasuntoja
Seuraava artikkeliPimeät pyöräilijät pääsevät poliisin valokeilaan