Valtio lähdössä Malmin lentoasemalta jo 2016

Valtion lentokoneet lähtevät Malmilta kahden vuoden päästä. KUVA TEIJA LOPONEN

Liikenne- ja viestintäministeriö, Finavia ja Helsingin kaupunki tiedottavat, että valtio vetäytyy toimintoineen Helsinki-Malmin lentoasemalta syyskuussa 2016. Alue palautuu Helsingin kaupungin käyttöön viimeistään 1.1.2017.

Tiedotteen mukaan Rajavartiolaitoksen tukikohta siirtyy Helsinki-Vantaalle syksyllä 2016 ja koulutusyritykset poistuvat vielä määrittelemättömille kentille joko syyskuussa tai pari vuotta myöhemmin. Helsingin kaupungin suunnitelmissa Helsinki-Malmin lentoasema otetaan asuntotuotantokäyttöön viimeistään 2020-luvun alussa.

Hallitus päätti kenttätoimintojen lakkauttamisesta Malmilla, kun se teki budjettikehyksiä ja julkisen talouden suunnitelmia viime maaliskuussa. Elokuussa 2014 valtion ja Helsingin seudun kunnat sopivat suurten infrahankkeiden tukemisesta ja asumisen edistämisestä. Tuolloin osapuolet kirjasivat, että valtio lopettaa toimintonsa Malmin lentoasemalla vuoden 2016 aikana tai viimeistään vuoden 2020 loppuun mennessä, jonka jälkeen alue palautuu Helsingin kaupungin käyttöön.

Finavialla on Malmin kentällä jonkun verran maita sekä useita rakennuksia, jotka Helsingin kaupunki aikoo ostaa. Kaupungin, Finavian ja valtion valmistelemien kauppojen arvo on yhteensä 12 miljoonaa euroa. Noin 18 hehtaarin maa- ja kiinteistökaupat vaativat vielä Helsingin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksynnän. Sitä ennen asiaa käsittelee kiinteistölautakunta torstaina 30. lokakuuta.

Helsingin kaupungin alustavan arvion mukaan Malmin lentokentän alueelle on mahdollista kaavoittaa asuntoja noin 25 000 asukkaalle. Työpaikkoja sinne tulisi 2000-3000.

Harrasteilmailijat voivat jatkaa toimintaa Helsinki-Malmin lentoasemalla elokuuhun 2016 asti. Tämän jälkeen Helsinki-Malmilla ei ole enää tarjolla lennonvarmistuspalveluja. Ministeriö pyytää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafia tekemään marraskuun loppuun mennessä riskianalyysin siitä, voisiko harrasteilmailua jatkaa Helsinki-Malmilla elokuusta 2016 vuoden 2018 loppuun asti ja millaisin edellytyksin ja rajoituksin se tapahtuisi.

Harrasteilmailijat siirtynevät jatkossa nykyistä laajemmalle joukolle lentoasemia. Ministeriö on selvittänyt Helsinki-Malmin lentoasemalla toimivan harrasteilmailun sijoittumismahdollisuuksia Nummelan ja Hyvinkään lentokentille. Nämä kentät ovat aktiivisessa harrasteilmailun käytössä ja sijaitsevat alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Selvityksen mukaan harrasteilmailulla on kohtuulliset toimintamahdollisuudet näillä lentokentillä. Harrasteilmailun siirtyminen nykyisessä laajuudessaan joko Nummelaan tai Hyvinkäälle ei kuitenkaan ympäristösyistä ole mahdollista.

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo tavata harrasteilmailijoita kuluvan syksyn aikana. Tarkoitus on yhdessä harrasteilmailijoiden kanssa pohtia jatkotoimia ja keskustella siitä, miten valtio voisi omalta osaltaan helpottaa ilmailuharrastuksen jatkamista muilla kentillä Helsinki-Malmin sulkemisen jälkeen.

Pirjo Pihlajamaa