Tapanila-Albumi numero 13 on juuri valmistunut. Muhkeassa opuksessa on 68 sivua, valtavasti kuvia ja mukavasti kerrottuja tarinoita entisajan Mosasta ja myös Tapanilan nykypäivästä.
Tapanila-Seura viettää 50-vuotisjuhlaa ja sen kunniaksi haluttiin tehdä muhkea albumi kertomaan tapahtumista vuosien varrella, seuran toiminnoista ja Tapanilasta asuinpaikkana.
Kirjoittajakunnassa on mukana monia mosalaisia, jotka muistelevat hauskoin tarinoin ja kuvin hetkiä ja tapahtumia vuosikymmenten takaa. Hauskoja tarinoita kerrotaan muun muassa Pekka Tiilikaisesta ja Oke Tuurista,
Kuvasatoa on runsaasti ja ne valottavat Tapanilan uudisasukkaille erinomaisesti millaiseen paikkaan ovat muuttaneet asumaan ja kuinka nykyistä kylämaisemaa on useaan otteeseen jouduttu puolustamaan.
Albumin toimituskuntaan kuuluivat Elias Krohn, Aulikki Asp, Sari Hawkins, Vesa Kinnunen ja Eira Ormio, mutta kirjoittajajoukko on huomattavasti suurempia ja myös kuvia on saatu monilta eri ihmisiltä.
-Albumin koostaminen sujui mukavasti. Tapanilassahan on paljon hyviä kirjoittajia ja pitkäaikaisia kyläaktiiveja, jotka mielellään kertovat ja muistelevat menneiden vuosikymmenten kotiseututyötä. Kaikki tehtiin vapaaehtoisvoimin, ja sillä metodillahan on Tapanilassa aina saatu hyviä tuloksia aikaan, kertoo Tapanila- Albumin vastaavana toimittajana toiminut Elias Krohn.
Krohn uskoo, että lukijoissa herättävät kiinnostusta esimerkiksi Ennen ja nyt -kuvavertailut, joista näkee havainnollisesti maisemien muuttumisen.
-Ne varmaan herättävät muistoja monissa vanhemmissa mosalaisissa ja nuoremmat tai uudemmat asukkaat saavat niistä käsitystä siitä miltä Mosa näytti ennen. Erittäin kiinnostava on myös pitkäaikaisen kyläaktiivin Jussi Pesolan haastattelu, jossa hän kertoo “lastuja Mosan menneisyydestä”: esimerkiksi Tapanilaan suunnitellun kerrostalokaavan torjumisesta 1970-luvulla, joka on albumin muissakin jutuissa esillä. Mielenkiintoisia tarinoita ovat myös juttu hiidenkiven raahaamisesta Tapanilan toria komistamaan ja sen ikävästä kohtalosta, kun rakennusviraston miehet yllättäen räjäyttivät sen, kertomus sekä salaperäisestä “Lihataskun leidistä”, listaa Krohn.
Elias Krohn on itse asunut melkein koko ikänsä Mosassa, mutta silti albumia tehdessä hänellekin tuli vastaan monia uusia asioita.
-Uutta oli esimerkiksi äsken mainittu hiidenkivitarina sekä nykyisen Hiidenkivenpuiston paikalla sijainneen “Paskaplaanin” vaiheet, joista on albumissa oma juttunsa.
Paskaplaanille tuotiin junalla Helsingin ihmisten ja hevosten tuottamaa “biojätettä”, ja paikka oli tärkeässä osassa jopa koko Tapanilan omakotiasutuksen syntymisessä.
-Albumista selviää miksi, lupaa Elias Krohn.
Tapanila-Albumi numero 13 julkistetaan Mosan Kaamosiltamissa lauantaina, jossa sen voi myös lunastaa itselleen 10 euron hinnalla.
Teija Loponen