Veteraanit huomion kohteena

Puolustusministeri Carl Haglund kertoi puheessaan puolustusvoimien tilanteesta ja tulevista hankinnoista. KUVAT TEIJA LOPONEN

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, puolustusministeri Carl Haglund sekä entiset puolustusministerit Seppo Kääriäinen ja Elisabeth Rehn olivat juhlapuhujina Suomen Lions-liiton järjestämässä Kiitos veteraanit-seminaarissa.

Malmilla päämajaansa pitävä Suomen Lions-liitto on päättänyt toteuttaa vuosina 2014 ja 2015 koko maan kattavan palvelutempauksen, jossa veteraaneja autetaan monin käytännön teoin.
-Tarkoituksemme on auttaa missä tarvitaan, luoda lunta, puhdistaa räystäskouruja, leikata nurmikoita, tarkistaa palovaroittimien paristot ja vaikkapa kuljettaa veteraaneja puolisoineen käymään läheisten haudalle tai konserttiin, selvitti Kiitos veteraanit –työryhmän puheenjohtaja Seppo Söderholm avajaispuheessaan.
-Me leijonat olemme vuosikymmeniä olleet sotiemme veteraanien asialla. Olemme auttaneet yksittäisiä veteraaneja ja toteuttaneet suuria valtakunnallisia keräyksiä. Nyt haluamme erityisesti poistaa yksinäisyyttä ja suorittaa arkisia pieniä palveluksia teille, jatkoi Suomen Lions-liiton puheenjohtaja Tuomo Holopainen vuorollaan.
Hallitusta edustaneet juhlapuhujat kiittivät kukin puheessaan veteraanien ansioita ja sitä, että nuorempi polvi saa nyt asua itsenäisessä ja vapaassa maassa.
Puhemies Eero Heinäluoma muistutti rauhan ehtojen olleen aikoinaan kovat ja sodan jälkeisen elämän ankaraa aikaa.
-Tämä leijonien aloite välittämisestä muistuttaa sitä henkeä, joka sodan aikanakin oli. Lähimmäisistä välitettiin ja kannettiin huolta. Valtio haluaa olla mukana veteraanien elämän helpottamisessa lisäämällä kuntoutustukea ja laskemalla invalidirajaa ensi vuodesta, kertoi Heinäluoma.

Veteraanitilaisuuden arvovaltaista puhujajoukkoa. Ylärivissä reunassa Malmin rintamaveteraanien pitkäaikainen puheenjohtaja  Sulo Hakala.
Veteraanitilaisuuden arvovaltaista puhujajoukkoa. Ylärivissä reunassa Malmin rintamaveteraanien pitkäaikainen puheenjohtaja Sulo Hakala.

Koko mailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri Elisabet Rehn muisteli pikkulottien ja lottien aikaansaannoksia sekä nosti esiin myös naisten aseman sodissa. Hän muistutti, että Suomenkin käymissä sodissa eri maiden sotilaat taistelivat toisiaan vastaan, mutta nykysodissa noustaan veli veljeä ja naapuri naapuria vastaan.
-Sisällissodissa siviilit muodostavat suurimman osan uhreista, kun taisteluja käydään kaduilla ja kylissä, keskellä ihmisten koteja, Rehn murehti.
Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä luetteli viime sodassa kaatuneiden ja vammautuneiden määriä. Naisia oli sodassa mukana erilaisissa tehtävissä noin 80 000. Erityisesti hän nosti esille ohiammuttujen tilanteen.
-Ei ole oikein, että yli 90-vuotiaat veteraanit eivät pääse automaattisesti kuntoutukseen, vaan heidän tulee tehdä hakemuksia sitä varten. Se ei voi olla oikein, painotti Seppä.

Nordean edustustiloissa pidetyssä Leijonien Kiitos veteraanit- seminaarissa oli mukana myös pukinmäkeläinen Tero Tuomisto, joka on Rintamaveteraaniliiton toiminnanjohtaja ja Kannatussäätiön asiamies.
-Ennakkoon ohjelma vaikutti turhan runsaalta. Paikan  päällä lyhyet puheenvuorot lomittuivat toisiinsa yllättävänkin hyvin. Monta aivan sykähdyttävää hetkeä koettiin. Mutta ennenkin mukana olleena sanon: juhlavat puheet ovat juhlavia puheita, ei enempää, huomauttaa Tuomisto.
Tuomistolle jäi aivan päällimmäiseksi vaikutelmaksi se, että kerrankin ns. ohiammuttujen veteraanien kiireelliset erityistarpeet nostettiin selkeästi näkyville.
-Vieläkään kaikki eivät pääse jokavuotiseksi luvattuun kuntoutukseen. Myös tämän vuoden aikana veteraanijärjestöt ovat yrittäneet viedä tavoitetta eri tavoin eteenpäin. Jokin siinä vaan jarruttaa. Ja aika kuluu, muistuttaa Tero Tuomisto.
-Miellyttävää oli henkilökohtaisesti sekin, että kun olen vuodesta 1978 alkaen ollut erilaisissa tehtävissä veteraaniasioissa, niin nytkin tapasi paljon tuttuja vuosien varrelta, eri puolilta eteläistä Suomea Esimerkiksi Malmin rintamaveteraanien pitkäaikainen puheenjohtaja Sulo Hakala oli paikalla; ikää kohta 95!

  • Veteraaneja on elossa 32 000, heistä sotainvalideja 4 800.
  • Valtaosa veteraaneista osallistui kolmeen sotaan: Talvisotaan 30.11.1939 – 13.3.1940, jatkosotaan 25.6.1941 – 4.9.1944 ja Lapin sotaan 15.9.1944 – 27.4.1945.
  • Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista.
  • Joka kahdeksas menehtyi.
  • Pysyvästi vammautui joka neljäs.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKouluverkko vuoden 2021 jälkeen: Ala-Tikkurilan lapset Tikkurilaan kouluun?
Seuraava artikkeliKaamosiltamat ovat pyöreiden juhlaa