Jakomäki kulkee modernien kirjastojen kärjessä

jakomäen kirjasto
Leena Sallas johtaa Jakomäen lisäksi myös Kontulan kirjastoa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Noin puoli vuotta pelistä pois ollut Jakomäen kirjasto on taas käytössä. Täyden muodonmuutoksen ja teknistymisen kokenut 33-vuotias lainaamo avattiin lauantaina.

– Hirveä. Ihan hirveä. Hirveän ihana, etsi ulko-ovella sanoja kirjastosta ulos tullut häkeltynyt asiakas.
Tyytyväinen tyrmistys on ymmärrettävää, sillä sisätiloiltaan ja kalustukseltaan uudenkarhea ja kokolattiamatolla äänieristyksen parantamisen vuoksi vuorattu kirjasto on hypännyt remontin saatuaan kaupungin kirjastojen kärkeen, varsinkin kun puhutaan tekniikasta.
– Olemme kirjastoauton jälkeen seuraava, johon on rakennettu RFID-tekniikka, kirjastonjohtaja Leena Sallas kertoo.
RFID (Radio Frequency IDentification) tarkoittaa radiotaajuista etätunnistusta. Kun tekniikka on loppuasennettu, voi kirjaston kävijä käydä lähilainaamossaan vaikka yöllä, jos hänelle on myönnetty ulko-oven aukaisuoikeus. Palvelu on ajateltu etenkin alueen iltatöissä käyville opiskelijoille, jotka tarvitsevat lukurauhaa. Päivälläkin lukurauhaa saa, sillä kirjastoon on rakennettu erillinen lukutila.

Alppikyläläinen äiti Mirva Vuorinen hymyili lainaustiskille mennessään, sillä hänen lapsensa Pyry Kärkkäinen löysi reilun vuoden ikäiselle sopivan kokoista luettavaa.
Alppikyläläinen äiti Mirva Vuorinen hymyili lainaustiskille mennessään, sillä hänen lapsensa Pyry Kärkkäinen löysi reilun vuoden ikäiselle sopivan kokoista luettavaa.

Kirjastoon tuodun tekniikan avulla asiakas voi hoitaa lainauksen, palautuksen ja kirjojen varauksen itse ilman virkailijan apua.
– Henkilökunta täällä ei vähene, sillä olemme aamusta iltaan auki oleva kirjasto, jolloin vuorossa pitää olla kaksi työntekijää.
Muuta uutta kirjastossa on muun muassa satojen lehtien lukuun tarkoitetut tabletit ja kolme asiakkaille lainattavaa läppäriä.
Puhetilaisuuksia varten on rakennettu esitystekniikka, jonka äänentoisto pelasi hyvin myös avajaisten musiikkiesityksissä.
Asiakkaiden toiveesta kirjastossa on musiikin kuuntelupiste sekä kolikoin toimiva kahviautomaatti, jota tosin odotellaan vielä tai tilataan muualta uusi, sillä automaatin luvannut toimittaja unohti tuoda juomapisteen avajaisiin.
Kirjojen, musiikin ja muun lainaamisen lisäksi kirjastossa on taas tarjolla tapahtumia ja ohjelmaa. Esimerkiksi tänään ja huomenna pidetään senioriolkkari, jossa on sanomalehtien ääneen lukua ja keskustelua ajankohtaisista uutisista kello 11-12.30. Huomenna on luvassa myös asiaa sähköstä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKoillis-Helsingistä löytyy paljon muinaisjäännöksiä
Seuraava artikkeliVuoden 2014 koillishelsinkiläinen yritys valittu: Perheyritys työllistää 23 henkilöä