Asukastalojen puolustajat matkalla mielenilmaisuun

Selvitys lähtee lautakunnan käsistä läpihuutojutunomaisesti kaupunginhallitukseen. KUVA ESiTYSLISTASTA

Asukastaloja puolustavat valmistautuvat juuri nyt mielenilmaisuun, joka pidetään Kallion virastotalon edessä vajaan tunnin päästä eli kello 15. Mukana on myös asukastalojen käyttäjiä Koillis-Helsingistä.

Yksi heistä on Pihlajamäessä asuva Leena Koivisto.

– Mielenilmaisu on hiljainen, jossa ei huudeta iskulauseita, vaan keskustellaan. Menen mukaan ja toivottavasti tapaamme nokikkain sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniä. Osa on ilmoittanut jo etukäteen, että kohtaa meitä mielellään, kertoo Koivisto.

Ajoitus on harkittu, sillä kello 16.15 alkaa sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous. Lautakunta saa kokouksessa eteensä selvityksen Asukastalojen henkilöstön ja käyttäjien näkemys asukastalotyöstä.

Sosiaali- ja terveysviraston tarkoin varjelema raportti etenee lautakunnasta ilman minkäänlaista päätöksentekoa kaupunginhallitukseen, jolle asukastalojen kohtalosta päättäminen on sälytetty.

 

Leena Koivisto on Pihlajamäen lähiöaseman aktiivikävijä, joka päätti kutsua lautakunnan jäseniä tutustumaan kaupunki-vetoisten talojen toimintaan kesällä.

Kierros oli elokuussa ja siihen osallistui edustus muista lautakunnan puolueista paitsi Kansallisesta Kokoomuksesta, Suomen Keskustasta ja Ruotsalaisesta kansanpuolueesta.  Mukana olivat Maija Anttila (sd.), Ville Jalovaara (sd.), Jukka Järvinen (sd.), Sirkku Ingervo (vihr.), Hannu Tuominen (vihr.) sekä Rene Hursti (peruss.).

– Anttila oli tuolloin aika nuivana, mutta ehkä tietämys on lisääntynyt, sillä nyt hän on taloista toista mieltä, iloitsee Koivisto.

 

Maija Anttila on sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, ja tänään hän yllätti asukastalojen puoltajat positiivisesti. Puheenjohtaja nousi julkisesti kannattamaan asukastaloja ja vaati Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan lautakunnalle tänään annettavan selvityksen palauttamista alemmille päätöksentekoportaille.

– Sen on eh­dot­to­mas­ti pa­lat­ta­va lau­ta­kun­tiin var­si­nai­seen val­mis­te­luun ja kan­na­not­toi­hin. Alue­työ­tä ja asu­kas­ta­lo­ja tar­vi­taan. En voi aja­tel­la kau­pun­gin luo­pu­van asu­kas­ta­lois­taan tai lä­hiö­työs­tä, kirjoittaa Anttila.

 

Leena Koivisto ei keksi yhtään järjestöä, joka voisi pyörittää kaupungin nyt ylläpitämiä asukastaloja.

– En näe ketään, joka voisi vastata taloista. Pitäisi olla sitoutumaton. Ei saisi olla uskonnollista tai poliittista taustaa, jotta talo olisi oikeasti matalan kynnyksen paikka, sanoo Koivisto.

Pirjo Pihlajamaa