Vahvasti koillisesta – Mirka Vainikka

mirka vainikka
Mirka Vainikka. KUVA TARJA TENKULA

Mirka Vainikka Malmilta nimettiin demarien sisäisessä äänestyksessä kansanedustajaehdokkaaksi Koillisesta Helsingistä.

Ensimmäisellä kerralla 2003 hän sai 1200 ääntä, ja ennen kolmannen pojan tuomaa vaalitaukoa Mirkan saalis oli vuoden 2007 vaaleissa jo lähes 2000 ääntä. Nyt toiveet ovat korkeammalla.
Mirka muistuttaa, että hän on ollut suositumpi lopullisissa kansanäänestyksissä kuin omien joukossa ja siksi huhtivaaleissa uskaltaa odottaa hyvää tulosta.
-Työ kantaa, hän riemuitsee yllättävästä SDP:n sisäisestä 13:sta sijasta ja on iloinen 80 hengen tukijoukostaan. Sen oma facebook-ryhmä koostuu demarien sekä tavallisten perheenäitien ja –isien lisäksi elämässään raskaitakin kokemuksia kärsineistä ihmisistä. Hän tuntee itse antavansa vain kasvot yhteiselle kampanjalle.

Mirka on Idän päihdetyön johtava sosiaalityöntekijä, ja tähän elämäntyöhön perustuvat hänelle läheiset uudet ihmissuhteet. Hänen alaisuudessaan olevista työkeskuksista Itiksen Aurinkoinen Hymy on nyt remontissa, jotta paikasta saadaan taas turvallinen ja vapaa homevaurioista. Kontulan Symppis toimii nyt henkilöstömitoitukseltaan asiallisena, kun Hymystä on voitu siirtää henkilökuntaa. Symppiksessä käy 300-350 asiakasta päivässä saamassa apua vaikeisiinkin ongelmiin.
Kaupunginvaltuustossa Mirka on demarien 3. varavaltuutettu ja usein sisällä kokouksissa. Eniten hän on huolissaan omasta alueestaan eli Sote-rahoista. Hän pelkää, että rahasta jakautuu palveluseteleiden kautta isompi osa esimerkiksi hammashoitoon, ja silloin herkästi leikataan päihdepuolelta ja psykiatriasta.
Valtuuston lisäksi Vainikka istuu ylikunnallisessa HSY:ssä, mutta hänet on nimetty 2015 nousemaan Seinäjoelle muuttaneen Tarja Tenkulan jättämälle kaupunginhallituksen paikalle, jota nyt pitää hallussaan Kaarin Taipale.

Mirkan pojat urheilevat Tapanilan Erässä ja HNMKY:ssä, hän itse on tuore MPS:n ikänaisjalkapalloilija. Laji ei ole uusi hänelle, vaan PuiU:n Pulmuset päättivät koko joukkue vaihtaa uuteen futisseuraan. Kun Mirkalla tarvittava 35 vuoden ikä täyttyi, hän sai jättää joukkueen valmentamisen ja siirtyä täyspainoisesti pelaajaksi.
Kaiken kiireen keskellä Mirka on jaksanut tehdä opinnäytetyötä ja aikoo saada ylemmän korkeakoulututkinnon ennen kuin kaupunginhallituksen jäsenyys ja vaalirumba käynnistyvät. Aiheena on osallisuus Hiidenkiven peruskoulussa. Tarkoituksena on löytää tutkimuksellisin keinoin työtapoja osallisuuden, lasten ja nuorten turvallisuuden edistämiseen. Lapset tarvitsevat aikuisia ja aikuistukea, ja mikä olisi parempi paikka edistää sitä kuin hyvinvointiyhteiskunnan tärkeä rakenne peruskoulu.
Keväällä demarien puoluekokouksessa Mirka oli Jutta Urpilaisen kannattaja ja piti rohkean puheenvuoronkin, mutta nyt on katsottava eteenpäin.
–Olen löytänyt Antti Rinteeseen positiivisen otteen ja olen hyvin lämpimissä väleissä myös hänen vaimonsa kanssa. He ovat kovia pitkän linjan sosialidemokraatteja, joten eteenpäin ja pulinat pois.
Mirka itse löysi demarit nuorena ilman vanhempiensa vaikutusta. Vaarin serkku on Kokoomuksen entinen eduskunnan puhemies, valtioneuvos Riitta Uosukainen (os. Vainikka).

Timo Huotinen

Edellinen artikkeliViikinmäen korttelitalo helpottaa Pihlajiston ala-asteen ahtautta
Seuraava artikkeliNuoret pääosassa