Moponuoret kurvasivat Tattarisuolle

mopomiitti
Mopoletka suuntaa Valimotieltä Tapaninkyläntielle. KUVAT PIRJO PIHLAJAMAA

Kauden viimeisessä Allright-miitissä sadat pääkaupunkiseudulta ja kauempaakin tulleet moponuoret kokoontuivat Vantaan Pakkalassa Antaksentien parkkipaikalle lauantai-iltana kuudelta.

Paikalla päivystää poliisipartio ja nuoria seuraa kaksi Pukinmäen nuorisotyöntekijää.
Mopomiitti on 15-17-vuotiaiden aamuyön tunneille kestävä yhteisajo, jossa kierretään joku lenkki, pysähdytään välillä katsomaan, kun temppuilua harrastavat mopoilijat esittävät taitojaan ja jatketaan matkaa. Pysähdytään jollekin grillille syömään ja taas mennään.

Kikkailijoiden temput kuvataan.
Kikkailijoiden temput kuvataan.

Pukinmäen mopohallilla nuorisoasiainkeskuksen leivissä olevat nuoriso-ohjaajat Matti Saarto ja Dimitrios Zafiris ovat välittäneet syyskauden päättäjäismiittiin kokoontuville nuorille poliisilta saamansa viestin, että poliisi tulee estämään nuorilta pysähtymisen Seutulan Katriinantielle, jossa mopoilijoilla on tapana pysähtyä katsomaan taitavimpien kuskien keulimista ja kuminpolttoa.

Poliisi on saanut miiteistä valituksia. Valittajien mukaan isona laumana liikkuvat mopot ovat vaaraksi liikenteelle ja aiheuttavat kovaa ääntä.
Nuorten mielestä heistä valtaosa käyttäytyy hyvin. He eivät voi ymmärtää, miksi resurssipulaa valittava poliisi uhraa aikaansa selväpäisiin moponuoriin, vaikka töitä riittäisi oikeiden rikollisten tai vaikka kaupungilla juopottelevien nuorten parissa.
Poliisi on vastannut, että miitit ovat liikennelain lisäksi vastoin kokoontumislakia.
Edellinen miitti oli elokuussa, ja tuolloin poliisi ajoi nuoret pois Tattarisuolta. Nuoret ajoivat mielenosoituksellisesti keskustaan.

Mopot pärähtävät käyntiin ennen seitsemää.
– En tiedä minne he menevät, ajetaan mukana, sanoo Dimitrios Zafiris.
Yleensä letka ei jakaannu, mutta nyt käy niin. Osa lähtee Seutulaan ja osa jatkaa kohti Tammistoa, Tapanilaa ja päätyy Tattarisuon liikennekoulutusalueelle, jonne yleensä tullaan tunteja myöhemmin. Yksi moottoripyöräpoliisi valvoo portin edustalla tulijoita.
Kohta ilma on sakeana kumin käryä ja moottorin ääntä. Temppuja treenanneet tulevat yksi toisensa perään, ajavat takarenkaan varassa tai jarru ja kaasu pohjassa kumia polttaen.
– Kokoonnumme tänne ihastelemaan, kun muut esiintyvät. Se on kaunista silmälle, tapaninvainiolainen Santeri Laamanen, 15, ja pukinmäkeläinen Juhani Pulkkinen, 14, kertovat.
He ovat käyneet mopoineen kääntymässä Seutulassa, jossa poliisi todellakin ohjasi mopoilijat pois. Myös nämä pojat ihmettelevät, kuinka poliisilla on aikaa katsoa lauantai-iltana tavallisten nuorten perään.
– Näissä kokoontumisissa haetaan kavereita ja kokoonnutaan yhteen. Ei niin uusi ilmiö maailmassa, kiteyttää nuoriso-ohjaaja Matti Saarto mopomiittien perusidean.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSyksyä kohden
Seuraava artikkeliEhdokasmäärät laskivat seurakuntavaaleissa