Siluettitaiteilija Sirkka Lekman koosti kirjan

sirkka lekman
-Koillinen on ollut kotini. Ja on yhä, vaikka en enää täällä asukaan, toteaa aina yhtä pirteä Sirkka Lekman. KUVA TEIJA LOPONEN

Sirkka Lekman on toipunut vaikeasta loukkaantumisesta. Uuden elämänsä kunniaksi hän juhli viikonloppuna 70-vuotispäiviään. Heinäkuussa julkistettiin Sirkan kirjoittama Siluetti-kirja isän elämäntyön kunniaksi. Moni ympyrä sulkeutui.

Sirkka Lekman on tuttu nimi monille, vaikka nainen ei enää Siltamäessä asukaan.
-Sekin on sellainen paluu entiseen. Helsinkiin tultuani asuin Maunulassa ja nyt sitten siinä vieressä Oulunkylässä.  40 vuotta asuin ja työskentelin täällä eri kouluissa, Malmilla, Pihlajamäessä, Puistolassa, Suutarilassa ja Töyrynummella. 30 vuotta ehdin olla politiikassa ja pitämässä Koillisen Helsingin puolia.
Linnanmäellä Sirkka leikkasi siluetteja 20 vuotta, vaikka alun perin lupasi tuurata isäänsä vain kaksi viikkoa.
-Isäni Eero Manninen leikkasi siluetteja kaikkiaan kuusikymmentä vuotta, hänkin oli opettaja ammatiltaan. Äitini oli myös lahjakas taiteilija ja heiltä molemmilta imin vaikutuksia. Me kaikki lapset leikkasimme aivan naperosta saakka kuvia toisistamme, erilaisista ötököistä ja kukista. Leikkelin siluetteja puolileikilläni oppilaista, mutta kun isä pyysi minua lomasijaisekseen Linnanmäelle, ryhdyin harjoittelemaan oikein tosissani.

Prometheus-kustantamon toteuttama Siluetti-kirja osallistuu Suomen kaunein kirja –kilpailuun.
Prometheus-kustantamon toteuttama Siluetti-kirja osallistuu Suomen kaunein kirja –kilpailuun.

Se, miten isä opetti Sirkkaa ja millaisia siluettileikkaajia he molemmat olivat selviää Sirkan kirjoittamasta Siluetti-kirjasta. Kirja julkaistiin Linnanmäellä isän 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Silloin Sirkkakin taas palasi pariksi viikoksi Lintsille siluettitaiteilijaksi. Samalla teos on kunnianosoitus 25000 vuotta vanhalle siluettitaiteelle ja varjokuvien leikkaajille.

Kirjan koostaminen oli suuri urakka ja sitä ei tehnyt yhtään helpommaksi Sirkan loukkaantuminen, joka vei teho-osastolle asti. Onnettomuudesta toipuminen vei kauan ja vieläkään pahasti murtunut käsi ei ole entisensä. Pää sen sijaan on. Siitä on oikein lääkärin todistus.
-Halusin saada silueteista ja siluettitaiteilijoista kertovan kirjan valmiiksi isän vuosipäiväksi. Intoa lisäsi se, kun kustantaja selvitti, ettei koko maailmassa ole tehty vastaavaa siluettileikkauksen historiaan ja useista eri siluettitaiteilijoista kertovaa kirjaa, Sirkka huomauttaa riemuissaan.
Kirjassa kerrotaan siluettikuvien juontuvan aina luolamaalauksista saakka ja muinaiset egyptiläiset harrastivat kuvien leikkausta kulta- ja hopeafoliosta. Muotokuvasiluetit valloittivat Euroopan 1600-luvun lopulla.

Sirkan Siluetti-kirja kertoo mielenkiintoisia tarinoita siluettitaiteen kehittymisestä eri maissa ja maanosissa sekä yksittäisten siluettitaiteilijoiden urasta ja aikaansaannoksista.  Eero Manninen muun muassa ikuisti Suomen olympialaisissa lukuisten urheilijoiden kuvat. Lekman puolestaan on leikannut niin suomalaisten presidenttien kuin ulkomaisten valtiovieraiden potretteja. Siluettikuvia on kehystetty muotokuviksi seinälle ja käytetty kuvituksena hääkutsuissa ja postimerkeissä.
Sirkka kertoo kirjassa myös aivan mainion kuvitteellisen tarinan siitä, kuinka Kultarannan kultaisen seinän siluettikokoelma olisi voinut syntyä. Se kannattaa ehdottomasti lukea.
Kirjansa lopussa Sirkka antaa hyviä vinkkejä siluettileikkauksesta kiinnostuneille, kuka vain voi leikata paperia!

Sirkka Lekman poliitikkona:

  • Kaupunginvaltuuston varajäsen vuodesta 1985
  • Varsinainen jäsen 1989-2005
  • Kaupunginhallituksen jäsen 1995-2005
  • Kansanedustaja 1998-1999
  • Helsingin kokoomuksen pj 2010-2011

Tärkeimmät aikaansaannokset:

  • Töyrynummen ekokoulun perustaminen
  • lastenvaunujen kanssa matkustavan maksuttomuus julkisessa liikenteessä
  • vanhusten päivähoito
  • kateusmaksun poistuminen

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuiU piinasi sarjajohtajaa
Seuraava artikkeliMeluaidan ja asuntojen työmaa näkyy ja kuuluu Tapanilankaarella