Jalankulkijat heikoilla

Päätoimittaja Teija Loponen

Syyskuun alussa esiteltiin Pekanraitin ja Ala-Malmintorin korjaussuunnitelmia. Moni Malmilla kulkeva on jo pitkään odotellut etenkin Malmin postin ja Malmitalon ohi kulkevan Pekanraitin kunnostusta, sillä sateiden ja pakkasten aikaan väylä on jalankulkijoille suorastaan hankala. Joko sen painaumissa on isot vesilätäköt, tai talvella kuopat ovat jäässä ja todella liukkaat. Suunnitelmia on esitelty ennenkin, mutta aina ne vähän muuttuvat. Yleensä huonompaan suuntaan, sillä taloudellisista syistä joudutaan tekemään karsintaa. Mielipiteitään suunnitelmista kertoneet asukkaat kokevat, että heitä on taas määräysten mukaan kuultu, vaan ei kuunneltu siinä määrin, että hyvin perustellut toiveet menisivät perille.

Yksi nyt suunnitelmasta ilmeisesti poistuva asia ovat korkeat ja kapeat puut, joita toivottiin Novan kauppakeskuksen edustalle. Asukkaat toivoivat niitä paitsi elävöittämään ja suojaamaan tuulista aukiota, myös  rauhoittamaan liikekeskuksen edustan liikennettä. Puihin olisi myös näppärä kiinnittää polkupyöriä. Tai laittaa niiden ympärille pyöreä penkki. Jalankulkijoiden on vaikea käsittää, miksi autoliikenne ei voi tapahtua korttelin toiselta puolelta, jossa kulkee ajotie. Miksi taksit ja kuorma-autot työntyvät jalankulkijoiden väylälle? Samaa pohditaan Malmin torin puolella. Siellä ajoneuvoliikenne on torialueella lisääntynyt huimasti. Autoja pysäköidään torille ja ajonopeudet ovat usein turhan suuria. Tuntuisi järkevämmältä merkitä kadun puoleinen reuna torialuetta sallituksi pysäköintialueeksi ja rauhoittaa muu tori autottomaksi alueeksi.

Illat pimentyvät jo varsin aikaisin. Se tarkoittaa, että jalan liikkeellä olevien on syytä kaivaa heijastimet esiin. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin näkyisi jo 150 metrin etäisyydeltä. Lastenvaunuja työntävän kannattaa tarkistaa, että vaunujen etuosassa on hyvin näkyvä heijastin, vaunut voivat peittää työntäjän heijastimen.  Samoin lemmikille kannattaa laittaa talutushihnaan heijastin tai huomioliivi päälle. Koira saattaa kulkea useita metrejä taluttajaansa edellä ja etenkin tummakarvaista lemmikkiä voi olla vaikea erottaa kadun pinnasta. Liikenneturvallisuus on asia, johon jokainen voi todella vaikuttaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMeluaidan ja asuntojen työmaa näkyy ja kuuluu Tapanilankaarella
Seuraava artikkeliVielä 1,7 kilometriä!