Juurakon blues kietoutuu kansanmusiikkiin

juurakko
Juurakon muusikot haluavat tuottaa iloisia elämyksiä tarinallisilla kappaleillaan. KUVA JANNE MIKKILÄ

Bluesia ja kansanmusiikkia ilolla ja energialla esittävä viiden naisen Juurakko-yhtye saapuu Malmitalolle osana levynjulkaisukiertuettaan. Lauluja kuistilta vie kuulijat kansanmusiikin pariin hauskalla ja arvaamattomallakin tavalla. Ja erikoisilla soittimilla.

Juurakon muusikot eivät ole turhan totista porukkaa. Esimerkiksi Serenadissa neljälle Daltonille käytettiin lelurumpuja rumpuraidan äänittämisessä.
-Lauluja kuistilta on oikeastaan eräänlainen päänavaus ”juurakkouteen” ja siihen musiikilliseen maailmaan mihin me kuulijat haluamme viedä. Siis bluesin, kansanmusiikin, vahvojen tarinoiden ja skiffle -asenteen pariin. Meillä oli ihan älyttömän hauskaa Lauluja kuistilta -levyn äänityksissä. Siellä syntyi monta pähkähullua ideaa, joita kokeiltiin aika varauksettomasti. Näin onnistuttiin luomaan levylle varsin omanlaisensa äänimaailma, joka tukee vahvojen tarionoiden sanomaa, kertoo Minsku Tammela.
Juuri nyt levy on Juurakon naisille unelmien täyttymys, mutta näköpiirissä häämöttävät jo uudet tarinat. Tosin kiertue jatkuu vielä Malmitalon jälkeenkin.
Juurakon levyn julkaisi Inkoon Musiikki.
-Sekin oli kyllä eräänlainen unelmien täyttymys saada leppoisa levy-yhtiö mukaan juoneen.

Malmi ja Malmitalo ovat yhtyeen jäsenille ennestään tuttuja, mutta yhtyeenä he eivät ole täällä ennen esiintyneet.
-Itse olen asunut Suutarilassa koko lapsuuteni ja käynyt nuorena Malmilla muun muassa pianotunneilla Pohjois-Helsingin musiikkiopistossa kymmenkunta vuotta. Myöhemmin olen opettanut samaisessa musiikkiopistossa pop/jazz -laulua vuoden verran. Yhtyeemme Kaisa on opiskellut aikoinaan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa Malmilla. Malmitalolla moni meistä on eri projektiensa kera keikkaillut. Paikkana Malmitalo on siis jo ennestään tuttu, mutta yhtyeemme esiintyy nyt ensimmäisen kerran Malmilla ja Malmitalossa. On mukavaa on tulla isoon saliin juhlistamaan levyjulkaisukiertueemme ensimmäistä Helsingin keikkaa. Sekin on kivaa, että kyseessä on tuplakonsertti Rönsy-yhtyeen kanssa. Heillä luvassa on uuden musiikkivideon julkaisu isolla screenillä, Minsku Tammela paljastaa.
Juurakko kiersi kesällä useilla festareilla ja yleisö otti tuntemattoman yhtyeen musiikin hyvin omakseen.
-Meille mieleisin yleisö lienee tarinoista ja musiikin riemusta innostuva väki. Odotamme innolla, että pääsemme kotikentällemme esiintymään.
Illan ensimmäinen esiintyjä on Rönsy.
-Pian julkaistavan toisen levyn myötä olemme saavuttaneet tämänhetkisen päämäärämme, missä tyytyväisinä ja ylpeinä voimme levätä jonkun aikaa. Sen jälkeen matka jatkuu taas uusiin, ennalta-arvaamattomiin suuntiin. kertoo Helmi Carmus Rönsyn suunnitelmista.

Teija Loponen

Juurakko esiintyy Malmitalossa 24.9. kello 19 yhdessä Rönsy-yhtyeen kanssa. Liput 12/10 e. Väliaika.

Juurakko tiiviisti

  • Laura Kaartinen, Kaisa Saarikorpi, Minsku Tammela ja Anna Wiksten lauloivat a cappellaa lähes 10 vuoden ajan Government Girls & the Senator’s Sons –yhtyeessä.
  • Juurakko perustettiin syksyllä 2011 ja silloin mukaan tuli myös Eija Kankaanranta.
  • Ensialbumi Lauluja kuistilta julkaistiin 19.7.2014.
  • Yhtyeen instrumentteja ovat muun muassa konserttikantele, matkaharmooni, jouhikko, plankku, kampa ja kitarat.

 

Edellinen artikkeliKolmet kyläjuhlat 2014 – kuvasatoa lauantailta
Seuraava artikkeliPuiU piinasi sarjajohtajaa