Yritteliäitä ihmisiä

Päätoimittaja Teija Loponen

Viime viikolla vietettiin yrittäjien nimikkopäivää. Koillis-Helsingin yrittäjät järjestivät jäsenilleen tilaisuuden tavata alueen valtuutettuja ja kertoa heille murheistaan. Muutama jäsen tuli paikalle varta vasten kertomaan hankaluuksista, joita kaupungin vuokramaalla toimiminen aiheuttaa. Kyseessä oli Tattarisuon teollisuusalue. Siellä moni yrittäjä mielellään kohentaisi yrityksensä tiloja, mutta ei uskalla sitä tehdä, koska tontilta voi joutua pois ja purkamaan rakennuksensa jo parinkymmenen vuoden päästä.

Yrittäjiä Tattarisuon teollisuusalueella ja sen viereisellä Malmin lentoaseman alueella on sadoittain. Kaikilla on epävarma tulevaisuus, mutta silti he jaksavat puurtaa ja osallistua yhteiskunnan pyörittämiseen. Uhkana tosin on, että osa näistä euroja valtion kassaan tuottavista yrittäjistä siirtyy mahdollisesti vuokratonttinsa menettäessään muualle Suomeen, tai jopa Viroon. Näin huhupuheiden mukaan lentokoulutusta vientituotteena tarjoava Patria aikoo tehdä jos Helsinki heittää heidät rajojensa ulkopuolelle. Tapaamisessa pohdittiin myös, mistä kaupunki löytää rahat lentokentän alueen rakentamiseen, jos yrittäjät ja työpaikat ajetaan ulos kaupungista.

Monien pienyrittäjien eläkkeelle siirtyminen tapahtuu usein huomattavasti myöhemmin kuin tavallisten palkansaajien. Osa yrittäjistä jaksaa silti oman liiketoimintansa pyörittämisen ohessa toimia yhteisen edun eteen yhdistyksissä ja luottamustehtävissä. Osa on myös ollut mukana kaupungin johtamassa Malmin kehittämishankkeessa, jolle odotetaan innolla jatkoa. Malmin uutta nousua kaivataan ja kaupungin toimesta tapahtuvat kohennukset muun muassa Ala-Malmin torille tulevat jo todella tarpeeseen. Nuhjuinen ympäristö ei houkuttele uusia yrittäjiä eikä asiakkaita.

Iloisiakin uutisia yritysrintamalla on. Uusia yrityksiä uskalletaan yhä perustaa, moni pienyritys kertoo toiminnan lähteneen mukavasti liikkeelle ja uskoa tulevaisuuteen on. Moni yksinyrittäjä on kertonut, että suhteellisen lyhyenkin ilmoittelujakson jälkeen ajanvarauskirjat alkavat mukavasti täyttyä. Eri alojen yrittäjät tekevät myös yhteistyötä keskenään ja suosittelevat toisiaan asiakkailleen. Yhteistyö tuo etuja kaikille osapuolille, kun asiakkaat löytävät läheltä tarvitsemiaan palveluita. Paikallisuus nousee siinäkin hienosti esille.

Päätoimittaja Teija Loponen