Lautakunta teki isoja koulupäätöksiä tunnissa

Koulusoppa sakeni entisestään. Vihreiden tiistai-iltana Facebookiin lataama sananvaihto suututti vanhempia. KUVAKAAPPAUS FACEBOOKISTA

Opetuslautakuntaa ja sen suomenkielistä jaosta johtavan Minerva Krohnin (vihr.) ja sosiaali- ja terveyslautakunnassa istuvan suutarilalaisen Hannu Tuomisen (vihr.) eilisiltainen Facebook-viestintä on saanut koulujen lakkautuksia kritisoivat vanhemmat näkemään punaista.

Molempien lautakuntien kokoukset olivat eilen.

Tuominen hehkutti sanalla ”sankaruutta”, että sosiaali- ja terveysasemia koskeva palveluverkko-asia saatiin käsiteltyä kolmessa tunnissa ja 20 minuutissa.

Lauttasaaresta Kalasatamaan muuttanut Krohn kehui perään, kuinka opetuslautakunnan ja sen jälkeen pidetyn jaoksen kokous meni huomattavasti nopeammin, tunnissa.

– Hah, mä hoidin sekä lautakunnan että jaoston tunnissa, jonka jälkeen tarjosin kuohuviiniä että esittelin taloa. Kehuvien ylisanojen määrä oli vuolas, Krohn kirjoittaa Tuomisen Facebook-seinällä.

Puoluetoverien sananvaihto tuli esiin yhden vanhemman nostamana, kun Tuominen vielä illan päätteeksi ilmoitti Facebookin julkisessa Tulevaisuuden koulu Helsingissä –ryhmässä vetäytyvänsä riitelyn pesäksi kuvailemastaan ryhmästä, jossa ”ainoana keskeisenä sisältönä on enää opetusviraston virkamiesten ja lautakunnan jäsenten solvaaminen.”

Krohn sai huutia

Krohnin kommentti nopeasta kokouksesta nosti myrskyn, koska opetuslautakunnassa oli eilen esillä koulujen lakkautuksia koskevia asioita.

– Näinkö lautakunnassa suhtaudutaan asiaan, joka voi muuttaa satojen perheiden elämän, yksi vanhemmista tiukkasi Krohnilta.

Krohn puolustautui kertoen, että listaan perehdytään etukäteen, ja että siinä oli kasapäin iltapäivähoidon oikaisuvaatimuksia, jotka eivät herättäneet keskustelua. Muun muassa Puistolan ja Käpylän koululakkautuksista oli Krohnin mukaan pitkä keskustelu.

– Kokous oli kutsustani yhteisöllisessä kerrostalossa jossa asun. Tarjosin osallistujille myös salaattia, leipää, juustoa, kahvia ja kakkua. Kokouksen jälkeen tarjosin kuohuviiniä ja esittelin taloa ja kerroin sen yhteisöllisestä toiminnasta. Tapanani on tarjota vierailleni ruokaa ja juomaa ja katsoin sen asianmukaiseksi nyrkin, vaikka käsiteltävät asiat ovat haastavia. Tarjoilut kustansin itse, joten veronmaksajillakaan ei ole tästä huolta, Krohn selvensi.

– Kun yrityksissä käydään yt-neuvotteluja, johto ei neuvottelun päälle poksauta kuohuvaa, eikä varsinkaan kuuluta sitä kerskailevaan sävyyn somessa. Tuo postauksesi saa sinut näyttämään siltä, että viittaat kintaalla pienille pelinappuloille – lapsille, latasi keskusteluun osallistunut Veera Vuorisalo.

Opeuslautakunnalla paksu esityslista,

mukana myös Puistola ja Tapanila

Sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistalla oli kahdeksan asiaa. Yksi oli terveysasemien kohtaloa linjaava palveluverkko-asia. Se jätettiin puheenjohtaja Maija Anttilan (sd.) pyynnöstä pöydälle.

Opetuslautakunnan yli 120-sivuisella esityslistalla kohtia oli 51 ja perään pidetyssä suomenkielisen jaoksen kokouksessa 11.

Puistolan jo päätetyistä koululakkautuksista tehty oikaisuvaatimus eteni niin, että jäsen Juha Leoni (vas.) esitti, että asia valmisteltaisiin uudelleen, mutta ehdotus kaatui äänin 7-4. Lopulta asia jäi pöydälle puheenjohtaja Krohnin esityksestä.

Leoni halusi palauttaa valmisteluun myös Tapanilan alakoulun lakkautuspäätöksen, josta oli tehty oikaisuvaatimus. Ehdotus kaatui taas äänin 7-4.

Jäsen Katri Korolaisen (vihr.) esityksestä linjajohtajaksi palannut esittelijä Outi Salo otti Tapanilan asiaa koskevaan esitykseensä tekstin: ”Vaikka päätös on laillisesti perusteltu ja hallinnollisesti virheetön, opetuslautakunta toteaa, että se on käynnistänyt palvelumuotoiluhankkeen budjettikäsittelyn yhteydessä, jotta kouluverkkotarkastelun prosessia ja viestintää kotien ja opetusviraston välillä voitaisiin jatkossa kehittää.”

Tulevaisuuden koulu Helsingissä ryhmässä käyty keskustelu löytyy osoitteesta

https://www.facebook.com/groups/428113973992315/permalink/487352861401759

 Pirjo Pihlajamaa

korjaus 3.9.2014 klo 18.39: Maija Anttilan nimi kirjoitettu oikein

korjaus 5.9.2014 klo 11.10 Veera Vuorisalon sitaatti oli tapulikaupunkilaisvaltuutettu Veronika Honkasalon nimissä, nimivirhe korjattu

Edellinen artikkeliKoulupäätökset liian nopeita
Seuraava artikkeliAlakoulun tontti aiotaan jakaa