Vanha mosalainen kävi vierailulla Australiasta

vanhamosalainen
Raila Mantere (vas.) ja Maire Matikainen tutustuvat Tapanilaan Timo Uotilan opastuksella. KUVA TIMO UOTILA

Minulla oli mielenkiintoisena tehtävänä esitellä helteistä Tapanilaa vanhalle mosalaiselle Maire Matikaiselle, joka muutti edesmenneen miehensä Topin kanssa Australiaan vuonna 1969.

Matikaiset olivat Helsinki-Maaseutu Liikenteen palveluksessa. Edesmennyt Topi Matikainen oli linja-auton kuljettaja ja Maire rahastaja eli ammatissa, joka on jo siirtynyt historiaan näillä linjoilla.

Olin asunut Australian Sydneyn läntisissä esikaupungeissa 1982-84. Kävin toisinaan alueen  tilaisuuksissa. Muistin tämän Maire Matikaisen muun muassa Sydneyn suomenkielisen kuorotoiminnan piiristä.

Maire Matikaisella oli mukana papin rouva Raila Mantere Lohjalta. Tuomo ja Raila Mantere ovat palvelleet Australian suomalaisia seurakuntia useita vuosia.

Eniten Maire Matikaista kiinnosti paikka, jossa hän oli asunut muutaman vuoden ennen muuttoa Australiaan. Tuota taloa ei ollut enää jäljellä. Siinä aivan lähellä on Tapanilan tori, joka oli linja-autojen päätepysäkki niihin aikoihin, jolloin Matikaiset hoitivat bussiliikennettä.

Kävimme myös Puistolan puolella katsomassa isäni Gunnar Uotilan tekemää viihdetaiteilija Reino Helismaan muistomerkkiä. Olen varmaan aikoinani matkustanut Matikaisten busseissa, sillä ajoin monesti Tapanilaan, jos olin myöhästynyt Puistolan linjurista.

Timo Uotila

Edellinen artikkeliRyytimaalla kaikki hyvin!
Seuraava artikkeliMetsästyskonsulttina esiintynyt anasti arvoauton