Jalkapallotyttö lähti kouluun

Alisa valitsi tuleville koulukirjoilleen pinkin repun ja sen sisältä löytyy karvainen penaali täynnä kyniä ja muuta tarpeellista. KUVA TEIJA LOPONEN

Alisa Haapasaarella oli eilen monien muiden ekaluokkalaisten kanssa jännä päivä, ensimmäinen oikea koulupäivä. Sitä varten oli hankittu reppu, penaali, kyniä, teroitin ja kumi. Ostosmatkalla olivat mukana äiti, isi, pikkuveli Jusa ja mummi.

-Eskarikavereista ainakin Emilia, Vanessa, Justus, Juho, Aatu, Eetu ja Tessa tulevat samaan kouluun ja osa samalle luokalle, tietää Alisa.
-Meillä ei kai tule olemaan kovin iso luokka. Minä haluaisin oppia ainakin lukemaan, vähän osaankin jo. Ja osaan myös vähän laskea, kertoo Malmin ala-asteella eilen koulunkäyntinsä aloittanut tyttö.

Alisa on kuullut serkultaan, että koulussa opitaan ainakin pluslaskuja, äidinkieltä ja matematiikkaa. Kouluun tehdyllä tutustumiskäynnillä kerrottiin, että vessat sijaitsevat koulurakennuksen ulkoseinällä ja niihin mennään ulkokautta.
-Se on kyllä vähän erikoista, tyttö pohtii.
Tutustumiskäynnillä laulettiin ja opittiin istumaan paikallaan. Lisäksi saatiin kesäksi kotitehtävälista. Siinä pyydettiin harjoittelemaan muun muassa kengännauhojen sitomista, kohteliaita ruokailutapoja, opettelemaan oman nimen kirjoittaminen sekä olemaan hyvä kaveri.
-Olin juuri sitä ennen oppinut solmimaan kengännauhat. Hyvät ruokailutavat tarkoittavat ainakin, ettei puhuta ruoka suussa. Ja pitää olla kaikkien kaveri, ettei kukaan joudu olemaan yksin, kertoo tyttö listalla olleista tehtävistä.

Alisa on harrastanut jalkapalloa jo vuoden, joten sekin on tuttua, että pitää kuunnella mitä opettaja sanoo.
-Tosin meidän valmentaja välillä huomauttaa, että nyt kaikki eivät kyllä kuunnelleet!
Koulumatkaan oli tutustuttu jo ennalta. Siinä joutuu ylittämään Kirkonkyläntien.
-Vain vihreällä valolla saa mennä yli. Äiti saattaa ainakin ensimmäiset päivät kouluun, sitten menen ehkä joinakin aamuina Justuksen kanssa. Justus on jo toisella luokalla ja osaa kulkea kouluun. Ja kavereitten kanssa sovittiin, että mennään yhdessä koulumatkat, Alisa muistaa.
Välitunneilla voidaan ainakin hypätä narua ja pelata jalkapalloa. Ja koulun jälkeen kivaa tekemistä on tiedossa iltapäiväkerhossa Tervapääskynpuistossa. Sinnekin mennään kavereiden kanssa.
-Koulussa on varmaan ihan kivaa. Ehdin jo odottaakin sen alkua, Alisa tuumii.

Teija Loponen