Palvelukoti vähentää asunnottomuutta kahdeksalla

siltis palvelukoti
Uudisrakennus näkyy vanhemman rakennuksen ja tallin välistä. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Siltamäen palvelukodin A- ja B-rakennusten kylkeen on vuoden aikana noussut uusi H-rakennukseksi. Urakoitsija on luovuttanut uudisosan kaupungin asuntotuotantotoimistolle maanantaina, joten nyt se on palvelukodin käytössä.

– Alun perin luovutuksen piti olla 15.8., mutta urakoitsijalta työ on edennyt nopeampaa tahtia, kertoo johtaja Markku Pyttynen Siltamäen palvelukodista ja kiittelee vuolaasti pääurakoitsijaa.
H-talon pääurakoitsijana on toiminut Varte Oy. Se saa noin tuhannen neliömetrin kokoisen rakennuksen teosta 4,7 miljoonaa euroa veroineen. Koko urakan loppulasku nousee paljon isommaksi, kun mukaan ynnätään suunnittelu- ja tontin perustustyöt.

Kun huoneet on saatu kalustettua, ovat edessä muutot uusiin yksiöihin, joita on kahdellekymmenelle asukkaalle.
Helsinki on saanut kohteeseen valtion tukea. Päihdetaustaisille eläkeläisille tehty talo on osa hallituksen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa, jossa Helsinki on ollut mukana.
Tällä hetkellä noin 120 yli 65-vuotiasta päihdeongelmaista helsinkiläistä asunnotonta jonottaa asuntoon. Siltamäkeen heitä voidaan ottaa vain kahdeksan, sillä valtaosa paikoista menee nykyisille asukkaille.
– A-talosta siirtyy kymmenen asukasta ja Puistolan palvelutalosta tulee kaksi siellä väliaikaisesti olevaa asukastamme.

siltis palvelukoti
Työmaata johtava Esa Haavasoja (vas.) Vartelta tunnustaa Markku Pyttyselle (oik.) pelänneensä aluksi, voiko rakentaminen edetä ongelmitta tontilla, jossa on koko ajan toimintaa. Pelko osoittautui aiheettomaksi.

Vielä hankkeen alkumetreillä puhuttiin noin parinkymmenen paikan lisäyksestä ja yli 63 asukkaan hoitopaikasta, mutta uudisosan ollessa täydessä käytössä on koko Siltamäen palvelukodin pääluku 50.
– G-rakennus poistuu palvelukodin käytöstä vuodenvaihteessa. Nykyisen G-talon asukkaat muuttavat A-taloon vapautuneille asukaspaikoille alkusyksystä, Pyttynen kertoo.
G-rakennus on pihapiiristä erillään oleva kolmikerroksinen kivitalo, joka on ennen nykyistä käyttöä toiminut muun muassa mielisairaalan osastona, lastenkotina ja vanhainkotina. Talon jatkokäytöstä ei ole mitään tietoa. Rakennus siirtyy sosiaali- ja terveysvirastolta kiinteistöviraston tilakeskukselle.
– Toivottavasti paikka ei jää rapistumaan, johtaja miettii.

Uudisosan korkkaus tuo tullessaan myös kolme uutta työntekijää. Hoitotyöntekijöiden mitoitus on 0,5, eli heitä on 25.
– B-taloon ja uudisosaan tulee yhteensä 38 asukasta, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.
Marraskuun alussa uudisosassa aloittaa Palmian ruokala ja ruoan laitto vanhassa keittiössä loppuu.
Avoimet ovet ovat tulossa mahdollisesti elokuussa ja johtaja toivottaa naapurit tervetulleiksi tutustumaan uusiin paikkoihin.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliAtletico porskutttaa, MPS alisuorittaa ja PuiU taapertaa!
Seuraava artikkeliLähiörahastosta remonttirahaa seitsemälle lähikohteelle