Sairaan hieno sairaala

malmin sairaala
Malmin sairaala. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmin uusi sairaala näyttää ulospäin jo aivan valmiilta. Piha-alueen istutuksetkin ovat jo valmiit. Sisällä kalusteita ja laitteita asetellaan paikoilleen, sairaalasta tulee viihtyisä ja tasokas.

Osastoilla potilaat sijoitetaan 1-2 hengen huoneisiin, joissa jokaisella on sängyn päällä oma mobiililaite, jolla voi lähettää sähköpostia, katsella televisiota tai kuunnella radiota. Isoista ikkunoista näkee ulos jopa sängyssä maaten. Jokaisella osastolla on oma tilava parveke potilaille ja kahvilanomainen ruokailualue.
-Myös henkilökunnan taukotiloissa on parvekkeet. Kun henkilökunta viihtyy hyvin, se heijastuu myös potilaille, tietää sairaalahankkeen projektipäällikkö, ylihoitaja Maritta Lindholm.
Henkilökunnan käyttöön tulee nykyaikaisia mobiililaitteita, jotta potilastietoja voidaan täydentää lääkärikiertojen yhteydessä.
Malmin sairaalaa on ollut suunnittelemassa suuri joukko eri alojen asiantuntijoita, mutta myös asiakkaiden, potilaiden toiveita on kuultu. Toivelistalla on ollut esimerkiksi turvallinen ulkoilualue, nyt sisäpiha löytyy heti aulakahvilan vierestä.

malmin sairaala mobiililaite
Johtajalääkäri Mia Laiho ja potilaskäyttöön tuleva mobiililaite. KUVA TEIJA LOPONEN

-Asiakastyytyväisyystutkimuksissa on toivottu pidempää kahvilan aukioloaikaa, riittävää tiedonsaantia, yksityisyyden suojaa sekä riittävästi pistokkeita muun muassa puhelimien lataukseen, tietää johtajalääkäri Mia Laiho.
Hän toteaa, että Malmin sairaalan suunnittelussa on painotettu asiakaslähtöisyyttä ja myös potilaiden omatoimisuutta. On myös tilaa seurustella omaisten kanssa. Potilaat pyritään saamaan nopeasti ylös vuoteista syömään yhteisissä tiloissa ja liikkumaan. Varauloskäyntien portaikkoihin on tehty tuplakaiteet ja asetettu penkit välitasanteille, jotta niissä voidaan kuntoutua portaita kävelemällä.
-Uudessa sairaalassa on omaisten huone levähtämistä varten, hiljentymishuone, jossa voi keskustella vaikkapa papin kanssa sekä muistohuone. Vierailuajat ovat pidemmät ja omaisia huomioidaan muutenkin enemmän, kertoo ylihoitaja Maritta Lindholm.

Päivystystykseen tulevat ambulanssit ajavat nyt kellarikerrokseen sisälle, joten potilaita ei enää tarvitse siirtää ulkona säiden armoilla. Yksi sairaalan hienoista taideteoksista tervehtii tulijaa juuri ambulanssien parkkiruutuja vastapäätä.
Tehostetussa valvonnassa potilaat ovat hoitohenkilökunnan silmien alla, mutta silti jokainen omassa hoitotilassaan, jonka saa äänieristettyä lasiovilla. Näin potilaiden yksityisyys säilyy sielläkin.
Kävellen tulevien päivystyspotilaiden odotustilassa arvioidaan käyvän n. 100 asiakasta päivässä. Pienissä vastaanottohuoneissa arvioidaan potilaiden hoidontarve ja ohjataan eteenpäin.
-Odotusajan hoidon tarpeen arvioon pitäisi olla alle 15 minuuttia, arvelee Mia Laiho.

malmin sairaala tehostettu valvonta
Uudessa sairaalassa jopa päivystyksen tehostetussa valvonnassakin säilyy potilaan yksityisyys hyvin.

Sairaalan tiloja valvoo noin 200 kameraa ja jo nyt rakennus on tarkoin vartioitu.
-Uutena muutoksena on Malmin sairaalan sisätautien poliklinikan yhdistyminen Herttoniemen sairaalan sisätautien poliklinikan kanssa, joka siis siirtyy Malmille. Uuteen sairaalaan tulee myös Kaupunginsairaalan akuuttigeriatrinen osasto, selventää Mia Laiho.
Sairaalan tarkkaa käyttöönottopäivää ei vielä kerrota julkisuuteen, mutta kutsuvierasavajaiset pidetään syyskuun alussa ja muutto Mariasta on edessä syyskuun lopulla.

Teija Loponen

Malmin sairaala

  • Uudisrakennuksen laajuus on noin 19 000 brm2 ja kaksi peruskorjattua rakennusta yhteensä noin 3000 brm2.
  • Peruskorjaus- ja laajennushankkeiden hinta on noin 72 miljoonaa euroa.
  • Päivystyssairaalan kokonaispotilaspaikkamäärä on 146, joista 36 on paaripotilaspaikkoja päivystyspoliklinikalla.
  • Henkilökuntaa koko talossa tulee olemaan noin 550 henkilöä.
  • Malmin yhteispäivystys sisältää keskitetyn terveyskeskuspäivystyksen iltaisin ja viikonloppuisin sekä sisätautien ja perusterveydenhuollon päivystyksen ympäri vuorokauden.
  • Sairaalassa on laboratorio-, kuvantamispalvelut sekä sisätautien poliklinikka ja kotisairaala.
  • Vuodeosastoilla on 111 sairaansijaa, kaksi yleissisätautiosastoa, akuutti geriatrinen osasto, päivystys- ja valvontaosasto sekä infektio-osasto.

 

Edellinen artikkeliJeesus pääsi tänään takaisin
Seuraava artikkeliTapanilan alakoululle tyly loppu