Juhannuksen aikaa

Päätoimittaja Teija Loponen

Helsinki-päivä oli sateinen sekä viileä ja sama säätila taitaa jatkua nyt juhannuksena. Oleellinen ero noissa juhlissa on se, että Helsinki-päivänä näilläkin nurkilla on monenlaista tekemistä ja ohjelmaa, juhannuksena ei  mitään. Jussina lähdetään mökille, sukulaisten luo maalle tai Helsingin edustan saariin. Ne jotka jäävät kotiin, saavat nauttia harvinaisen hiljaisesta ja rauhallisesta viikonlopusta. Helsinki-päivänä ei vilu ja märkyys kuitenkaan estänyt tapahtumiin osallistumista, Malmin lentokenttääkin oli kiertämässä kolmisenkymmentä satakielistä ja luonnosta kiinnostunutta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran uudessa Suomen Kesä päivästä päivään kirjassa todetaan, että kirkko omisti Suomessakin keskiajalla kesäkuun 24. päivän Johannes Kastajan syntymäjuhlaksi. Aikoinaan se oli yleinen ripillepääsypäivä. Juhannuksenvieton ajankohta siirtyi kuitenkin työmarkkinajärjestöjen aloitteesta niin, että vuodesta 1955 alkaen juhannuspäivä on ollut kesäkuun 19. päivää seuraava lauantai. Tänä vuonna siis 21.6., eli Jussit eivät nyt juhannuksena pääse nimipäiväänsä viettämään. Juhannushäitäkään ei nykypäivänä enää juuri vietetä. Se kuitenkin on säilynyt, että Suomen lipun päivää vietetään juhannuspäivänä. Se on ainoa poikkeus, jolloin liput saavat hulmuta saloissa yön yli. Toisaalta liputus alkaakin vasta juhannusaattoiltana kello 18.

Juhannusta on kutsuttu keskikesän juhlaksi, vaikka toisaalta tuntuu, että vastahan se kesä on alkanut. Valtaosa helsinkiläisistä lomailee heinäkuussa, jolloin myös palvelujen tarjonta supistuu oleellisesti. Juhannuksen jälkeen esimerkiksi osa terveysasemista ja päiväkodeista sulkee ovensa. Me Koillis-Helsingin Lähitiedossa pistämme myös toimituksen oven kiinni heinäkuussa. 2.7. tulee vielä lehti, mutta sitten seuraavan kerran täysin paikallista luettavaa ilmestyy koteihin vasta elokuun alussa. Pieni lomatauko tekee terää itse kullekin. Sitä ennen kokoamme kuitenkin vielä kaksi lehteä täyteen paikallista asiaa ja ihmisiä kiinnostavia ilmoituksia.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKorjataanko virheitä?
Seuraava artikkeliSyystien jumpat siirtyvät Työväenopistolle