Korjataanko virheitä?

Päätoimittaja Teija Loponen

On inhimillistä tehdä virheitä ja niitähän jokainen joskus tekee. Toisinaan virheitä sattuu, vaikka taustoja yrittäisikin tarkistella. Oleellista on se, miten virheiden korjaukseen suhtaudutaan.
Tapanilan koulujupakassa asukkaita harmittaa opetusviraston haluttomuus korjata virheellisiä tietoja ennen päätöksentekoa. Oppilaiden vanhemmat ovat olleet aktiivisia ja ottaneet selville, että Kaupunginmuseo kannattaa alakoulun säilyttämistä, mutta tietoa ei olisi toimitettu opetuslautakunnan tietoon. Eikä Ympäristökeskus vaadi koulun  lakkauttamista, tai muitakaan kiireellisiä toimenpiteitä. Alakoulun remontointisumma esitetään korkeaksi, mutta  remonttikustannukset kerrotaan 400 m2 rakennukselle, vaikka edellisen  kuntoraportin mukaan alakoulu on vain 200 m2. Samoin puhutaan koneellisen ilmanvaihdon tarpeellisuudesta, vaikka määräykset eivät sitä vaadi alakouluun, tilakeskuksen esittämät normit koskevat vain uusia rakennuksia. Vanhemmat luonnollisesti toivoisivat, että isot päätökset tehtäisiin oikeiden tietojen pohjalta.

Toinen isompi virhe, jonka korjaamisesta ei ole näkynyt tietoa, on Malmin lentokentän lakkauttamiseen liittyneet pohjatiedot kentän käyttäjistä. Taustatietojen tulisi olla oikeita siinä vaiheessa, kun asiaa seuraavan kerran käsitellään.
Pienempiä virheitä, mutta silti yhtä tärkeitä asukkaille ja ympäristölle ovat syystä tai toisesta kesken jääneet korjauskohteet. Kun katulamppujen pylväitä on vaihdettu, on unohdettu täyttää pylvään ympärillä oleva kuoppa ja korjata asvaltti. Tai kun katuihin tai ajoratoihin tehdään kaivauksia, unohdetaan tilata niille saman tien uusi päällystys.

Viikonloppuna vietettiin Suomen partiolaisten Suurjuhlaa ja kympin uutisissa haastateltiin muutamia partiolaisia. Partioharrastuksen hyvistä puolista eräs nuori poika totesi, että koulussa opettaja johtaa tunneilla, mutta partiossa nuoretkin pääsevät johtamaan ja ottamaan vastuuta. Parasta mitä hän itse oli oppinut partiossa on se, että virheitä saa tehdä ja kuuluukin tehdä. Nuoret tajuavat upeasti sen, että joitain asioita voi oppia vain yrityksen ja erehdyksen kautta. Epäonnistumisia sattuu, mutta maailma ei siihen kaadu!

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMPS:lle suurvoitto, PuiU ja Atletico kokivat tappiot
Seuraava artikkeliJuhannuksen aikaa