Missä luuraa torin ja raitin kunnostaja?

pekanraitti
Ei niin ylväs pylväs. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Vinossa nököttävä valopylväs, rikkaruohoa puskevat kukka-altaat, rikkoontuneet laatat, tussatut pylväät, roskiksessa kytevä tupakka, lian peittämä opaskyltti ja roudan kuopima torikiveys. Malmin kasvojen kohotus on jämähtänyt irvokkaaseen ilmeeseen.

Ala-Malmin torin, Pekanraitin ja Pekanpuiston kunnostuksesta on riittänyt puhetta ja tekstiä. Kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut Pekanraitin ja Ala-Malmin torin yleissuunnitelman. Lähiörahasto on osoittanut kunnostuksille rahaakin 250 000 euroa, mutta tekoja ei näy missään. Keväällä asiasta piti olla asukkaille tiedotustilaisuus. Ei näkynyt.

– Toden totta tiedotteessa kerrottiin, että suunnitelmia esitellään asukkaille keväällä 2014, myöntää alueen katu- ja puistosuunnitelman teosta vastaava projektipäällikkö Petra Rantalainen Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta.
Asukastilaisuuksia on ollut tarkoitus pitää tänä vuonna kaksi, keväällä ja syksyllä.
– Koska Pekanraitti on niin pitkä, ajattelimme jakaa sen kahteen osaan. Nyt olemme kuitenkin muuttaneet suunnitelmia siten, että kevään tiedottaminen hoidetaan koko suunnittelualueelle isännöitsijöiden kautta. Olemme olleet jo useaan taloyhtiöön yhteydessä. Kaikkiin pyritään olemaan yhteydessä ennen kesälomien alkamista, vakuuttaa Rantalainen.

Tänä vuonna toria ja raittia ei kunnosteta.
– Hankkeen alkaessa oli tiedossa, että emme pääse rakentamaan vielä tämän vuoden aikana. Normaali kadunrakennussuunnitteluprosessi kestää noin vuoden.
Suunnittelukonsulttina asiassa toimii toimii Ramboll Finland Oy.

pekanraitti
Toukokuun viimeinen perjantai torin kukka-altaissa kasvoi rikkaruohoja. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Syyskuussa Malmitalolle on tulossa yleisötilaisuus, josta tiedotetaan erikseen, lupaa Rantalainen. Tilaisuudessa on tarkoitus esitellä asukkaille katu- ja puistosuunnitelmien luonnokset, ja asettaa ne virallisesti nähtäville.
Sen jälkeen luonnos tarvitsee yleisten töiden lautakunnan hyväksynnän. Kun hyväksyntä on saatu, alkaa rakennussuunnitelmien laatiminen. Suunnitelmat valmistuvat Rantalaisen mukaan ensi vuoden puolella.

– Rakentamisesta vastaa täällä katu- ja puisto-osastolla Jarkko Karttunen. Hän vie hankeen investointiohjelmiin.
– Rakentaminen alkaa siis aikaisintaan ensi vuonna, mikäli rahoitus ja yhteistyö tonttien kanssa saadaan järjestymään toivotulla tavalla. Hanke ei siis ole viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta juurikaan, katsoo Rantalainen.
Kaupunginhallitus on myöntänyt hankkeelle lähiörahastosta 250 000 euroa vuonna 2013. Tässä kuussa kaupunginhallituksen on tarkoitus päättää vuoden 2014 lähiörahaston kohteista. Ala-Malmin kunnostukselle on haettu lisää rahaa, koska nykyinen potti on jo nyt jäämässä liian pieneksi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHelsinki-päivänä ohjelmaa aamukahveista yölenkkiin
Seuraava artikkeliMPS:lle suurvoitto, PuiU ja Atletico kokivat tappiot