Tanssikenkiä löytyy 162 paria!

annelikengat
Anneli Ikoselta löytyy erivärisiä tanssikenkiä yhtä paljon kuin pienestä kaupasta. KUVA TEIJA LOPONEN

Anneli Ikonen päätti asetella lastenlastensa kanssa kaikki tanssikenkänsä pihamaan pöydille.  Tenavien tehtäväksi tuli myös  niiden laskeminen. Siinä riittikin urakkaa.

Tanssikenkiä oli yhteensä 162 paria ja toiseen rakkaaseen harrastukseen, juoksuun, liittyviä lenkkareita 20 paria. Punainen on Annelin lempiväri ja punaisia kenkäpareja löytyykin 20. Mustia taitaa olla tuplamäärä. Lisäksi on valkoisia, sinisiä, vihreitä, ruskeita, liiloja ja monivärisiä kenkiä. Muutamat niistä on tarkoitettu polkkaan.

Annelin miehellä Juhalla on riittänyt puuhaa paitsi tanssiparina, myös kengänpohjien laittajana. Hän on liimannut lähes kaikkiin kenkiin säämiskäpohjan, jotta ne liukuisivat juuri oikein.
-Riihimäellä minä tanssimisen aloitin, olin silloin 17-vuotias. Ja missäkö opettelin tanssimaan? No alkuun navetassa aina sen jälkeen kun lehmät oli lypsetty, kertoo Anneli iloisena.

Helsingissä Anneli lähti vuonna 1981 pukinmäkeläisen Vekarias Niemelän tanssikouluun, jossa ehti miehensä kanssa pyörähdellä kymmenkunta vuotta. Myös Liisa ja Seppo Kaltiaisen tanssikoulu on tullut tutuksi ja heiltä Anneli on myös ostanut pukuihin sävy sävyyn värjättyjä kenkiä.
-Niin ja myös Helena Piiroiselta ovat myös monet näistä kengistä kotoisin, Ala-Malmilla asuva innokas tanssija esittelee.annelikengat
Juha myös väsäsi Annelille kengänpohjien puhdistusraudan, sillä jossain tanssipaikoissa lattiaa liukastettiin kynttilällä ja vaha kertyi kerrokseksi kengän pohjiin.

-Kaikkea muuta minä tanssin, paitsi argentiinalaista tangoa. Tanssimassa käyn 3-5 kertaa viikossa. Malmin työväentalolla, Puistokulmassa, Veinin myllyllä, milloin missäkin. Kerran lähdettiin Kyprokselle lomalle ja siellä sattuikin olemaan tanssikilpailut. No, mehän tietysti menimme mukaan ja niin oli tuliaisina tanssikisojen hieno pysti, Anneli esittelee kaunista palkintoa.
Paitsi kengät, ovat Annelille tärkeitä myös tanssiasut.

-Juhan kanssa ollaan aina sävy sävyyn. Valtaosan vaatteistani olen tehnyt itse ja lisäksi tuunailen vanhoja asuja. Esimerkiksi nuo hameet on tehty solmioista. Niissä on 24 ja toisissa 32 kravattia. Kansallispuvun olen ostanut, se on Härmän puku ja oli silloin kallis.
Jokin aika sitten eräs tanssija osui piikkikorollaan Annelin jalkaterälle ja siihen nousi korkea patti.
-Enää ei valtaosa kengistä mene siihen jalkaan, pahkura ottaa vastaan. Niinpä joudun nyt hankkiutumaan eroon kengistäni. Tänne vain, jos tanssikengistä on pulaa. Tosin ensin kannattaa soittaa, etten satu olemaan lenkillä, todellinen ikiliikkuja toteaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLippujen hulmuaminen ilahduttaa, nostaminen ärsyttää
Seuraava artikkeliViagra-voro ei saanut juuri muuta