Viljelyspalstoilla liikkuu vandaaleja

moisiontie viljelyspalsta
Moisiontien palstoilla on käyty tekemässä ilkivaltaa pitkin kevättä. Nämä raparperit ovat säästyneet vandalismilta. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Moisiontien viljelyspalstoja vaivaavat kaksilahkeiset kasvistuholaiset. Viimeisin tihutyö tapahtui helatorstaina.

Iltalenkillä kuuden aikaan olleet Kerttu-Kaarina Päivinen ja Ritva Hytönen huomasivat, että palstoilla on riehuttu.
– Vesiastiat oli täytetty rikotuilla työkaluilla, revityillä pioneilla ja muulla, Ritva Hytönen kuvailee.
Tunnin päästä naiset palasivat lenkiltään palstojen kautta, ja näkivät kaksi poikaa hakkaamassa kuokilla ja talikoilla rikki kaakeleita, joita viljelijät ovat tuoneet harsopeittojen painoiksi.

Pojanviikarit pinkaisivat pakoon Tapanilaan päin, kun Kerttu-Kaarina Päivinen huusi soittavansa poliisit.
Näky palstoilla oli kamala. Lasipulloja ja lukollisia säilytyslaatikoita oli rikottu, unikot, tulppaanit ja raparperit revitty ja vesiastioihin sotkettu tuholaismyrkkyä, jota palstoilla ei saisi edes olla.

– Itkuhan siinä melkein tuli, kun niin monilta oli mennyt kevään työt hukkaan, itsekin Moisiontiellä viljelevä Hytönen sanoo murheellisina.
– On aivan käsittämätöntä, että viljelijät, jotka tekevät valtavan määrän työtä, ostavat mullat, hevosen kakat, kasvattavat taimet alkukeväästä, maksavat palstamaksut ynnä muuta, joutuvat kärsimään jo alkukeväästä tällaisesta mielivallasta – puhumattakaan syksystä, kun alkaa sadon varastaminen, Hytöstä kasvimaalla auttava Päivinen toteaa.

Helatorstaina palstoja vandalisoineet pojat näyttivät alakouluikäisiltä, ehkä kymmenkesäisiltä. Palstoilla on havaittu kolmaskin poika, mutta Päivinen ja Hytönen törmäsivät kahteen.
– Toinen oli suloinen vaaleatukkainen ja toinen ruskeahiuksinen. Heistä ei ikinä uskoisi, että voivat tehdä sellaista. Joku nyt mättää kotona, naiset toteavat.
Ilkivallasta ilmoitettiin palstoja hallinnoivalle Hyötykasviyhdistykselle.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKiitosten paikka
Seuraava artikkeliViikkosaalis: voitto, tasuri ja tappio