Kieleväisen perheessä jo neljäs vaihto-oppilas

Samuel perhepotretissa Venlan, 20 v, Vilman, 18 v ja Väinön kanssa.

Viikkiläisessä Minna ja Jukka Kieleväisen perheessä on syksystä lähtien ollut vaihto-oppilaana ranskalainen Samuel. Samuel on oppinut hyvin suomen kielen ja Kieleväiset häneltä monenlaista.

-Meillä on aiemmin ollut kaksi italialaista kesävaihtaria AFS:n kautta ja yksi rotarivaihtari Taiwanista puoli vuotta. Kaksi tytärtämme on ollut AFS:n kautta vaihto-oppilaana, toinen Ranskassa ja toinen Argentiinassa, kertoo Minna Kieleväinen perheen vaihto-oppilastaustoista.
-AFS kysyi meitä isäntäperheeksi keväällä 2013. Koska tyttäremme olivat saaneet viettää antoisan vuoden isäntäperheissään, ajattelimme että nyt on meidän vuoro antaa jollekin nuorelle koti vuodeksi. Lopullisen päätöksen teimme noin kuukausi ennen vaihto-oppilaiden saapumista, lisää perheen isä Jukka. –Huonejärjestelujä pohdittiin eniten päätöstä tehtäessä.

Yhteistyö AFS:n kanssa oli Minnan mukaan joustavaa ja avointa.
-Valintaprosessin aikana saimme aikaa ja tilaa miettiä, se oli tärkeää. Yleistä tietoa jaettiin vanhempainillassa ennen vaihto-oppilaiden saapumista ja yksilöllistä apua olemme saaneet niin vapaaehtoisilta kuin toimistoltakin.

Kieleväisillä oli ollut aiemmin tyttöjä, joten nyt halusivat pojan.
-Tutustuimme AFS:n sivuilla vaihtareiden kuvauksiin. Pyysimme kolmesta ehdokkaasta tarkemmat tiedot. Jokainen perheenjäsen tutustui niihin ja valitsi mieleisensä. Jokainen ehdotti ranskalaista Samuelia, Minna kertoo.
Samuel kertoi haluavansa Suomeen, koska täällä urheillaan paljon ja hän halusi nähdä lumen ja talven kylmyyden.
-Taisi olla niin, että Samuel lähetti meille ensin sähköpostia ja sitten hän ryhtyi kaikkien facebook-kaveriksi, Kieleväiset muistelevat tutustumistaan uuteen perheenjäseneensä.

Samuel harrastaa judoa ja pääsi Helsingin judosportin jäseneksi aloittaen treenit heti syyskauden alkaessa. Useita kisojakin on jo takana. Koulua hän käy Viikin norssin lukiossa viihtyen siellä hyvin.
-Samuel osallistui keväällä lukion musikaaliproduktioon Peter Pan, missä hänellä oli Jukan rooli. Vuorosanat sujuivat suomeksi upeasti!
Kieleväiset kertovat eläneensä vaihto-oppilaansa kanssa tavallista arkea iloineen ja suruineen. Samuel on oppinut uusia liikuntalajeja kuten luistelu, pesäpallo ja sähly.

vaihto-oppilas
Nuuksiossa retkellä Väinö, 14 v ja Samuel, 16 v.

-Syyslomalla kävimme Tukholmassa, tapasimme siellä ruotsalaisen returnee-vaihtarin, joka oli ollut Argentiinassa samaan aikaan kuin tyttäremme. Joululomalla Samuel opetteli maastohiihtoa ja tutustui kaamokseen Ylläksellä. Talvilomalla lasketeltiin ja hiihdettiin Saariselällä. Kesäkuussa osallistumme Levi24 –maastopyöräilytapahtumaan seitsemän jäsenen hyväntekeväisyysjoukkueellamme, listaa Minna perheen yhteisiä tekemisiä.

Vaihto-oppilaan ottamista harkitseville Kieveläiset muistuttavat, että vaihto-oppilas on perheenjäsen, ei vieras. Oikeudet ja velvollisuudet ovat samat kuin omillakin lapsilla, vaikka ne olisivatkin erilaiset kuin mihin hän on kotimaassaan tottunut.
-Yhteinen kieli oli ensin englanti. Yritimme muistaa sanoa samat asiat myös suomeksi. Samuel oli ilmaissut halunsa oppia suomen kielen, joten joulukuussa lopetimme kokonaan englannin puhumisen. Siitä seurasi parin kuukauden jakso, jolloin Samuel oli hyvin hiljainen. Olimme ymmällämme, kun emme oikein tienneet, oliko kyse vain kielipulmista vai jostain muusta. Samuel teki kuitenkin kovasti töitä suomen kielen oppimiseksi, tankkasi sanoja ja kielioppia ja luki erilaisia kirjoja, kuten Tatu ja Patu sekä Harry Potter. Nyt hän pärjää arkikeskustelussa hienosti, perheessä iloitaan.

Jotkut Samuelin vaihtariystävätkin ovat ihmetelleet hänen kielitaitoaan.
Samuelin vanhemmat ovat jo kutsuneet perheen Lounais-Ranskan vuoristoon vaeltamaan.
-Samuel on perheineen meille aina tervetullut, kiteyttää Jukka Kieviläinen perheen ajatukset vaihto-oppilaastaan.

Teija Loponen

Vaihto-oppilasjärjestö AFS viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan.

  • AFS etsii isäntäperheitä 16-18 -vuotiaille vaihto-oppilaille kesällä 2.-26.8. ja 27.6.-30.7. tai 22.8. alkaen syyslukukaudeksi tai vuodeksi.
  • Isäntäperhe sitoutuu tarjoaamaan ulkomaalaisille nuorelle kodin, ruoan ja oikeuden olla täysivaltainen perheenjäsen.
  • Vaihto-oppilas vastaa itse vaatekuluistaan, henkilökohtaisista menoistaan ja harrastuksistaan.
  • AFS on ottanut kaikille vaihto-oppilaille sairaus- ja tapaturmavakuutuksen. AFS toimittaa koulukirjat sekä maksaa kustannukset 3 km ylittävistä koulumatkoista.
Edellinen artikkeliNurkan koulu jää, Tapanilan alakoulu ei?
Seuraava artikkeliTapulipäiville mahtui hyvin