Vaippakansan karnevaaleissa touhutaan ja iloitaan

Vaippakansan karnevaali
Sagateatteri ilahduttaa perheen pienimpiä kahdella eri esityksellä

Kulttuurituottaja Mirka Nokka pohti viisi vuotta sitten kesälomallaan, että lähes kaikkia lastentapahtumia suositellaan vasta yli 3-vuotiaille. Silloin syntyi idea vauvaperheiden omasta karnevaalista. Karnevaali on paisunut vuosi vuodelta ja ylsi tänä vuonna Malmitalosta myös Vuotaloon.

-Ensimmäisellä kerralla vuonna 2010 pohdin mahtaako tapahtumaan tulla ketään. Väkeä tulikin ihan valtavasti, jonka seurauksena kaikki eivät mahtuneet eri pisteisiin ja siitä tietysti valitettiin. Niinpä tarjontaa on lisätty vuosi vuodelta. Alkuun kyselin itse Kestovaippayhdistystä ja muita toimijoita mukaan, mutta nykyään meille jo tarjoudutaan tulemaan ohjelmanjärjestäjäksi, iloitsee Mirka.

Tänä keväänä tapahtuma toteutetaan huhtikuun sijaan toukokuussa.

-Näin siksi, että tällä kertaa laajennumme myös tuohon Ala-Malmin puistoon, johon pystytetään teatterielämyksiä tarjoava jurttateltta, kulttuurituottaja paljastaa.

Viime vuonna vaippakarnevaaleilla kävijöitä oli noin 2500 ja maksuton linja jatkuu edelleen. Ilmaislippuja eri tapahtumapisteisiin jaetaan paikan päällä.

Harvoin saavat vauvaperheet niin hyvää palvelua kuin mitä Malmitalo tarjoaa vaippakansanfestareillaan. Vaipanvaihtoa ei katsota pitkään ja sille on järjestetty ihan omat tilansa, syöttää saa rauhassa ja pieni elämöintikin kuuluu käytöstapoihin.

Karnevaaleissa touhutaan tenavien ehdolla. Vaippakansan juhlassa saavat kaikki soittaa ja laulaa Jamkidsien konserteissa.

Loiske Ensemble – Zukkapaitupumbula tarjoaa kahden tanssijan ja muusikon esityksessä vuorovaikutusta yleisön ja esiintyjien välillä, esitys ottaa huomioon vauvan tavan aistia ympäristöään aktiivisena kokijana.

Teatteri Taiga-Matto taas on kiertävä nukketeatteri, joka tuo mukanaan jonglöörin Kiinasta, voimamiehen Venäjältä sekä pienen iloisen hetken aitoa entisajan sirkuksen tunnelmaa. Sagateatterilla puolestaan on kaksi eri esitystä, Vauvateatteri Höö, sekä Namskis ja rapinaa.

Työpajoissa pääsee puuhaamaan soitinten parissa, koristelemaan kangaskasseja, nauttimaan värikylvyistä, liikkumaan, tanssimaan tai leipomaan pullapoikia. Ötökkätyöpajakin pyörii non-stoppina.

Sunnuntainen tapahtuma tarjoaa paitsi paljon ohjelmaa, myös mahdollisuuden valokuvauttaa perhe, tutustua kantovälineisiin ja tehdä löytöjä kestovaippapisteestä sekä MLL:n kirpputorilta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKoululaiset kritisoivat ankeaa harmautta
Seuraava artikkeliMPS vakuuttavana, PuiU altavastaajana