”MaTaPuPu-Hemppa” Koillisen kunnallispoliitikkona

Heimo Laaksonen

Hemppa Laaksonen perusti tämän lehden esi-isän MaTaPuPu:n 1981 ja kehitti siitä palkitun ja luetun paikallislehden. Ei tätä Koillis-Helsingin Lähitietoakaan olisi saatu 1,5 vuotta sitten jalkeille, ellei Hemppa olisi tarjonnut asiantuntemustaan. Nyt hänellä on samanmittainen poliittinen kokemus liikuntalautakunnan varapuheenjohtajana ja Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenenä.

Samalla Hemppa toimii lehtemme urheilutoimittajana ja kovan luokan palloiluasiantuntijana sydämessään erityisesti MPS, PuiU ja Tapanilan Erä. Mutta mahtuu hänen mielenkiintonsa piiriin kaikki inhimillinen elämä täällä Koillis-Helsingissä.

-Ihan äskettäin olin poliittisen urani huipulla johtamalla liikuntalautakunnan kokousta, ja valtuuston istunnoissa olen viime aikoina useimmiten päässyt olemaan mukana. Tietysti pitää olla kiinnostunut koko kaupungin asioista, mutta kyllä meidän Koillisen edustajien pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä yli puoluerajojen, Hemppa sanoo.

Hempan mielestä puolueiden ryhmänjohtajat linjaavat yhdessä päätettäviä asioita, joista eivät välttämättä aina tiedä riittävästi.

–Tarvitsemme aluedemokratiaa tai ainakin paikallista asiantuntemusta päätöksentekoon.

Malmin lentokentän viime vaihe harmittaa. Entinen liikenneministeri Merja Kyllönen sai kehysriihessä Malmin kentän lopettamiskirjauksen väärin perustein. Hän suorastaan valehteli sanoessaan kentän palvelevan vain 70 ilmailuharrastajaa.

-Sopimukset on tehty noudatettaviksi. Helsingin kaupunki on sopimuskumppani, jolta voi odottaa ryhtiä ja suoraselkäisyyttä. Malmin lentokentästä on sopimus, jonka mukaan se säilyy nykykäytössä vuoteen 2034. Tästä on pidettävä kiinni, eikä ruvettava rakentamaan 30 000 ihmisen asunto-aluetta yhtään aikaisemmin.

Laaksonen on huolissaan siitä, että liian nopeasti rakentaminen saattaisi tuhota kentän virkistyskäytön, luontoarvot sekä kulttuuriperinnön. Samalla Helsingin yrityselämä olisi vaarassa menettää 230 yrityksen olemassaolon ja verotulot Tattarisuolla. Siihen meillä ei ole varaa.

Hemppa myöntää, että asuntoja tarvitaan Helsinkiin lisää, mutta ei pidä jyrätä olemassa olevia harrastus- ja virkistyspaikkoja. Toppuuttelu Malmilla on paikallaan senkin takia, että valtuusto antoi juuri Talin golfkentälle aiempiin sopimuksiin perustuen olemassaolon lupauksen vuoteen 2034, jota ennen ei alueelle ruveta rakentamaan.

-Kyllä asuntotarve on ratkaistava ilman golf- ja lentokentän hävittämisiä. Ne kuuluvat monipuoliseen ja viihtyisään kaupunkiimme, korostaa Hemppa.

Laaksonen on huolissaan liikunnan vähäisistä määrärahoista, jotka ovat vain 1,5 % Helsingin budjetista.

–Erityisrahoitus olisi paikallaan uusilla asuinalueilla, joille ihmiset tarvitsevat liikuntapaikkoja. Liikunnan avulla voidaan säästää terveydenhoitokuluissa, ja siksi tällainen ennakoiva sairaskulujen säästö on oikeaa kunnallis- ja liikuntapolitiikkaa.

Hemppa on tyytyväinen siihen, että seurojen oman aktiivisuuden avulla jalkapalloilun olosuhteet ovat viime vuosina parantuneet kovaa vauhtia.

-Meillä Koillisessa olot ovat vielä keskimääräistä huonompia. Parannuksen eteen on tehtävä töitä. Isompia investointeja olisivat Longinojan alueen kehittäminen korkealuokkaiseksi Malmin urheilupuistoksi. Iso juttu on myös Suomi-hallin saaminen nykyisen Malmin jäähallin naapuritontille. Se palvelisi Erän salibandyä liigapeleissä, samoin koripalloa ja käsipalloa. Ainutlaatuista olisi, että siihen sijoittuisi kilpapyöräilijöille maamme ensimmäinen sisävelodrom. Rahaa puuttuu, kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa.

Hemppa näillä näkymin valmis jatkamaan myös seuraavalle valtuustokaudelle Koillisen puhe- ja puuhamiehenä.

Timo Huotinen

Edellinen artikkeliViikkiläispojalle käsityökoulun stipendi
Seuraava artikkeliMalminseudun yrittäjät saivat kenttätietoa