Longinojan luontopolku – iloa tuottava älynväläys

juha salonen longinojalla
Juha Salonen nojaili jo pienenä poikana Longinojan ylittävään siltaan ja katseli puron hiljalleen virtaavaa vettä. KUVA MAARET AHLSVED

Tapanilasta Malmille kiemurteleva ja Savelan kautta Vantaanjokeen laskeva Longinoja tulee jatkossa entistä tutummaksi Koillis-Helsingin nähtävyydeksi. Longinojaan tutustumista helpottamaan avataan perjantaina luontopolku.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura Skes ry kunnostanut Longinojaa puroaktiivi Juha Salosen johdolla jo 17 vuotta. Kaupunki on toimittanut puron varteen kiviä ja kutusoraa kunnostustöitä varten. Nyt oja on iloisesti soliseva puro. Talkookunnostuksilla on saatu turvattua Suomenlahden uhanalaisen taimenen luontainen lisääntyminen huipputuloksin. Perjantaina puron varteen avattava Helsingin ensimmäinen taimenista kertova luontopolku on tehty puroaktiivien ja kaupunkiympäristön yhteistyönä.

Ensi keväänä Vantaanjoen päähän rakennetaan vielä eväidensyöntipaikka.

Juuri nyt on vaelluskalojen kutuaika. Kutu ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen. Hämärinä iltoina joenvarsi välkehtii taimenia bongailevien taskulappujen valokeiloista. Taimenia voi nähdä myös päiväsaikaan, mutta iltahämärissä ne ovat aktiivisimmillaan.  Kudun tarkkailusta on tullut niin suosittua toimintaa, että kaupunki tarjoaa retkeilijöille siirrettävät käymälät polun varrelle sesongin ajaksi.

Luontopolkuidea syntyi puroyliaktiiviksi nimetyn Juha Salosen aivokopassa.

-Olen asettanut tavoitteekseni tehdä Longinojasta Suomen tunnetuimman puron. Luontopolku on iso askel sen saavuttamisessa.
Juha kertoo olleensa pieni ja hintelä, koulukiusattu poika, jolla oli tapana katsella ennen kouluun menoaan Longinojan sinikaiteisen sillan kaiteen yli puron hiljaista ja mieltä rauhoittavaa virtaa. Se antoi voimia ja lohtua. Nyt hän katselee kaiteen yli toisenlaisin mielin.

-Heitän virtaan leivänpalasen ja ja kas, taimen käy nappaamassa sen. Samoin seuraavan. Jesh, olen saanut pitkäaikaisella työllä aikaan jotain ainutlaatuista. Oja on muuttunut solisevaksi puroksi, jota kuunnellessa mieli lepää.
Juha iloitsee siitä, että ojan muuttuminen puroksi on myös muuttanut häntä itseään ihmisenä.

-Olen ilokseni huomannut kuinka ihmisiä kertyy ympärilleni
edistämään betoniviidakon helmen ilosanomaa. Siitä riittäisi jaettavaa useammillekin luontopolun avulla.
Niinpä mies otti yhteyttä Maunulankylän luontopolun kuvittaneeseen Seppo Leinoseen ja sen jälkeen kaupungin projektipäällikkö Elina Nummeen, jonka kutsui retkelle Longinojalle.
-Istahdimme isäni kasvimaapalstalle nuotion ääreen juttelemaan, kaivoin repusta tulostamani  PowerPoint esitelmän tulosteet ja annoin
ne Elinalle.  Alkuun kovin skeptisesti Longinojaan suhtautunut projektipäällikkö näki purossa uiskentelevia taimenia ja vaikuttui. Näin luontopolku sai ensimmäisen sysäyksensä eteenpäin.
Polun ideoinnin ensihetkistä on kulunut nyt kolme vuotta. Sinä aikana on tehty paljon työtä.
Avautuvan luontopolun taulujen yksityiskohtaisista kuvista löytyy taimen, käpytikka, mäyrä ja jopa purokatka. Kaikki taulujen
piirustukset ovat täynnä pieniä yksityiskohtia ja niiden sanoma
selkeä. Longinoja kutsuu yhä uusia kulkijoita varrelleen.

Teija Loponen

Longinojan luontopolun avajaiset perjantaina 26.10. kello 14.

Juha Salosen opastamat kävelyt Longinojalla pe 26.10 klo 18 ja ke  31.10. klo 18. Kävelyille on vapaa pääsy. Lähtöpaikka Haaga-Helian P-paikka, Latokartanontie 12. www.longinoja.fi/luontopolku

 

  • Kahden kilometrin mittaisella luontopolulla Malmilta Savelaan on pääopastaulut molemmissa päissä ja 14 kohdetaulua.
  • Luontopolku kertoo mielenkiintoisella tavalla uhanalaisesta taimenesta sekä kaupunkipuron luonnosta ja sen suojelusta.
  • Puroaktiivien tuottaman tekstisisällön on jalostanut luontopolun muotoon Graafinen maanpiiri Oy, kuvittajana Seppo Leinonen ja tekstittäjänä Auli Kilpeläinen.
  • Visuaaliset taulut auttavat huumorin sävyttämin keinoin ymmärtämään puroluonnon ja taimenten tärkeyden.
Edellinen artikkeliSatavuotias pirteä Alli ei turhia murehdi
Seuraava artikkeliTapanilan työväellä jo 110 yhteistä vuotta