Jakomäen – Vaaralan hiekkakuopat halutaan uimapaikaksi

Ideariihissä toivottiin niin latupohjaa talveksi kuin pukukoppeja ja grillipaikkoja. Kuva Teija Loponen

-Uimapaikan pitää olla maksuton. Roska-astioita tarvitaan heti. Ei mitään liian rakennettua. Autojen pääsy lammille on estettävä. Koirien uimapaikan pitää säilyä, mutta selkeästi rajattuna. Grillauspaikka olisi kiva. Ideoita sinkoili noin 35 asukkaan pohtimina.

Helsinki ja Vantaa ovat lähteneet yhteistoimin tutkimaan mahdollisuuksia kunnostaa vanhoista hiekkakuopista mukava kesäkeidas uimamahdollisuuksineen kuntalaistensa käyttöön. Viime tiistaina aiheesta järjestettiin keskustelutilaisuus Jakomäen nuorisotalolla, paikalla oli asukkaiden lisäksi molempien kuntien virkamiehiä.

Parhaillaan on työn alla vedenlaatututkimus, jonka kaupungin yhdessä maksavat.

Vantaalaisvaltuutettu Tarja Eklund, joka on aikoinaan asunut Suurmetsän puolella, teki muutama vuosi sitten aiheesta aloitteen. Vastaavanlainen aloite tehtiin Helsingin puolella ja sen jälkeen hanketta on lähdetty yhdessä viemään eteenpäin.

-Ensin pitää selvittää perusasiat, veden laatu ja kunnostuksen sekä uimisen mahdolliset vaikutukset pohjaveteen, lammet kun sijaitsevat pohjavesialueella, kertoi vantaalaissuunnittelija Riikka Äärelä.

-Helsingin puolella selvitellään myös omistussuhteita, onko Fazerila valmis luopumaan ja millä hinnalla hiekkakuoppien alueesta. Emme luonnollisestikaan ryhdy muiden maille tekemään suunnitelmia ja toimenpiteitä, muistutti Helsingin kaupunkiympäristön toimialaa edustanut Heikki Takainen.

Tilaisuuden eteen paljon töitä tehnyt puistolalainen Arzu Caydam-Lehtonen oli iloinen asian nytkähtämisestä eteenpäin.

-Lammista on puhuttu pitkään ja toivottu niiden kunnostamista uimakäyttöön. Toki jotkut uivat siellä nykyäänkin, mutta veden laatu pitäisi tutkia ja vedet puhdistaa sekä rantoja kohentaa, jotta niistä voisi tulla koko perheen turvallisia uimapaikkoja, Arzu totesi.

Riikka Äärelä näytti alkuun ilmakuvasarjan siitä, miten hiekkakuoppien alue on vuosikymmenten varrella muuttunut. Seuraavaksi nähtiin Vantaalle jo kunnostettujen uimapaikkojen kuvia. Kuvien jälkeen virkamiehet pistivät paikallaolijat pohtimaan, millainen hiekkakuoppien tilanne on  nyt, mikä on hyvää tai huonoa ja millaisen uimapaikan asukkaat lähelleen haluaisivat.

Mielipiteitä ja muistoja kumpusi runsain määrin ja niiden pohjalta naapurikaupungit lähtevät asiaa hiljalleen edistämään.

Monen toive oli, että tulevaksi kesäksi saataisiin edes roska-astioita.

-Todennäköisesti aluetta tullaan hiljalleen kunnostamaan, joka vuosi jotain uutta, arvelivat suunnittelijat. -Mahdollisuuksiahan siellä on paljon, ehkäpä myös talvikäyttöä ajatellen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapulikaupungissa iloitaan: Nimettömälle puistolle nimi
Seuraava artikkeliMalmin tornista 17