Kylätilainto leviää Tapanilassa

Kymmenet asukkaat kiersivät alakoulun sisätiloja ja puhuivat talon tarjoamista mahdollisuuksista. KUVAT PIRJO PIHLAJAMAA

Veljestenpiha 9:n alakoulun ympärille liki kolme vuotta sitten syntyneen kylätilahankkeen uusimmat kuulumiset esiteltiin asukkaille avoimissa ovissa sunnuntaina.

Avoimet ovet avasi Tapanilan Kylätila ry:n puheenjohtaja Seppo Siika-Aho. Hän ja yhdistyksen muut aktiivit ovat painaneet väsymättä sen eteen, että Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus vuokraisi tai myisi entisen koulurakennuksen yhdistykselle.

Yhdistyksen tavoitteena on saada Veljestenpihan entinen alakoulu yhteisölliseen käyttöön. Kaupungin kaavoitus- ja kiinteistötoimi taas haluavat koulusta kolme asuntoa ja lisää asuntoja koulun pihalle. Pihan rakentamista Tapanilassa ei vastusteta, mutta alakoulun asuntosuunnitelmia ei hyväksytä.

– Tiina ja Pauliina ovat niin topakka parivaljakko, ettei meinaa pysyä perässä, Seppo Siika-Aho esitteli tapahtumassa kylätilan toimintasuunnitelmista kertoneet yhdistysaktiivit Tiina Heiskasen ja Pauliina Hiekkalinnan.

Parivaljakko kertoi, että alakoulu voisi tarjota kylätilaa koko Koillis-Helsingille, josta puuttuu toimiva ja yhteisöllinen tila. Paikkaa voisi vuokrata mahdollisimman edullisesti vaikka harrastus-, työ-, koulutus-, kokous-, myyjäis- ja perhejuhlatilaksi.

Heidän lisäkseen talon rakennusteknisistä suunnitelmista puhui yhdistykseen liittynyt arkkitehti Jari Heikkinen, jonka mukaan talo on kunnostettavissa, ja kiireellisiin korjauksiin kuuluu muun muassa sadevesien poisohjaus talolta ja rossipohjan tuuletuksen varmistaminen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Kylätilahanketta vetävä Seppo Siika-aho kertoi, miten yhdistys on pyrkinyt vaikuttamaan.
Kylätilahanketta vetävä Seppo Siika-aho kertoi, miten yhdistys on pyrkinyt vaikuttamaan.

Alueella toimivat yhteisöt, yritykset ja yksityishenkilöt ovat halukkaita alkurahoittamaan hanketta. Taloa voisi kunnostaa sekä talkoilla että ammattilaisvoimin. Osittain kunnostukseen saattaisi saada esimerkiksi Museoviraston, ely-keskuksen tai Suomen Kotiseutuliiton tukea.

Kylätilayhdistyksen lähipiiristä löytyy rakennusalan ammattilaisia ja myös vanhojen rakennusten korjauksiin erikoistuneita henkilöitä.

Kylätilalaiset ovat käyneet lukuisia keskusteluja niin luottamushenkilöiden kuin Helsingin kaupungin virkamiesten kanssa kaupunkisuunnitteluvirastossa, kiinteistövirastossa, sosiaali- ja terveysvirastossa ja kaupunginkansliassa.

Takaiskujen lisäksi aktiivit ovat saaneet työvoittoja: Viimeisempänä kaupunkisuunnittelulautakunta ei hyväksynyt poikkeamislupaa asumiskäyttöön ja kiinteistölautakunta puolsi yli puoluerajojen koulun myyntiä tai vuokrausta ensisijaisesti julkiseksi tilaksi esimerkiksi asukastilaksi.

Kuntavaalit ovat ovella ja tapanilalaisiakin on kuunneltu erityisen herkällä korvalla.

– Kaikki näyttää hyvältä aina ennen vaaleja. Mutta kiinteistölautakunnan päätös oli positiivinen. Lautakunnan yksimielinen kanta rohkaisee meitä, sanoo Seppo Siika-aho.

Pirjo Pihlajamaa

Yläkerran laipioon saisi varastotilaa.
Yläkerran laipioon saisi varastotilaa.
Edellinen artikkeliOsana esikaupunkien kehittämistä: Asukkaat Siltamäkeä pelaamaan
Seuraava artikkeliErällä menestyksekäs kisakauden avaus