Rakentaminen voi koitua Asteritien suojellun puun tuhoksi

jalopähkinä
Komea mantšurianjalopähkinä kasvaa Pukinmäessä omakotitalojen keskellä. Kerrostalojen rakentaminen tontille todennäköisesti hävittäisi puun kasvuedellytykset. KUVA JANINA ISSAKAINEN

Muutamat pukinmäkeläiset asukkaat ovat huolissaan Asteritien mantšurianjalopähkinäpuun kohtalosta. Eniten heitä on pohdituttanut  se, selviääkö puun juuristo parkkihallin kaivamisesta. Asiantuntijan mukaan selviämismahdollisuudet ovat heikot.

Pukinmäen aseman tuntumaan, radan toiselle puolelle suunnitellaan kerrostalotonttia. Suunnittelukuva Kaupunkisuunnitteluvirasto
Pukinmäen aseman tuntumaan, radan toiselle puolelle suunnitellaan kerrostalotonttia.
Suunnittelukuva Kaupunkisuunnitteluvirasto

Kyseiselle omakotitontille kerrostalorakentamisen salliva asemakaavamuutos sisältää lauseen puun ja myös sen juuriston suojelemisesta. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen, sillä iso rakennusmassa tulee muuttamaan niin puun valaistusolosuhteita kuin vesitalouttakin.

Kun Asterintien mantšurianjalopähkinä aikanaan rauhoitettiin omistajan aloitteesta, oli Dendrologian seura lausunnonantajana. Myönteinen suojelupäätös osoitti myönteistä asennetta aikanaan päätöksen tehneiltä.
Nyt Koillis-Helsingin Lähitieto kysyi, mitä mieltä Dendrologian seura on rakentamissuunnitelman vaikutuksista puun selviämiseen.

Dendrologian seura esittää kommenttinaan, että alueen mahdollinen rakentaminen on asettanut puun kohtalon kyseenalaiseksi. Puun latvus on merkitty kaavaehdotukseen liian pieneksi eli kun taloa rakennetaan, seinät ja oksat törmäävät toisiinsa. Lisäksi kaivamista, koneilla ajoa ynnä muuta rasitusta tulisi tällöin latvuston alle ja juuriston päälle.

-Rakennettava talo on 2–5-kerroksinen, joten pienen rinteen alla, pohjoispuolella kasvavan puun valaistusolosuhteet muuttuvat. Parkkihallin kaivaminen rinteeseen muuttaa vesitaloutta. Rakentaminen näin liian lähelle puuta muuttaa merkittävästi puun kasvuolosuhteita. Tarvitaan ammattilaisen (arboristin) arvio tilanteesta ja suositukset, joita tulisi rakennettaessa noudattaa, esittää Dendrologian seuran puheenjohtaja Juha Fagerholm.
Hän lisää, että vaikka puu on virallisesti suojeltu, nykysuunnitelma hävittäisi puun kasvuedellytykset.

-Voisi ajatella puun säilyttämisen olevan suunnittelijalle ja rakentajallekin ylpeyden aihe. Se olisi osoitus rakennustaidosta ja myönteisestä asenteesta puuta kohtaan.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEeva Rajamäestä Vuoden yrittäjä
Seuraava artikkeliMPS putosi tyylikkäästi