Fallkullassa korjaillaan vajoamisen vahinkoja

Fallkullan asukkaat ovat saaneet tottua siihen, että rakennuksia ja piha-alueita joudutaan korjailemaan muun muassa maan vajoamisongelmien vuoksi.

Fallkullan asukkaat kertovat hämmentyneensä siitä, että kaupunginvaltuustossa on esitetty Malmin lentokentän rakentamishankkeen yhteydessä Fallkullan asuinaluetta onnistuneena pilottina savimaalle rakentamisessa. Asukkailla kun on tiedossa lukuisia savimaan aiheuttamia ongelmia, joita jatkuvasti korjataan.

Fallkullan kerrostaloalue rakennettiin vuosina 2003-2006 kentän viereen savimaalle.  Rakentaminen toteutettiin noin  14-17 metrin paalutuksilla.
-Kaikissa alueen taloyhtiöissä on ollut ongelmia rakennusmaan ja alustan takia, toki on myös käytetty huonoja materiaaleja ja rakennusvalvonta ei ole kaikilta osin toiminut, kertoo Asunto Oy Helsingin Fallkullan Kuulas –yhtiön hallituksen varajäsen Samuli Kallio.
-Esimerkiksi omassa yhtiössämme on vuosien aikana katkennut virtakaapeli talojen väliltä ja irronnut sadevesikaivoon vievä putki. Tänä vuonna pihan erinäisiin kunnostustöihin menee vähintään useita kymmeniä tuhansia, ellei enemmänkin rahaa, jonka osakkaat maksavat ylimääräisinä vastikkeina. Kunnostus jatkuu parkkipaikalle menevän tien stabiloinnilla ja asvaltoinnilla.

Yhdessä Fallkullan taloista joudutaan paaluttamaan ulkovarastojen alusta uudelleen. Tiedossa on myös vielä selvittämättömiä ongelmia, kuten yhden talon alakerran betonilaatan lohkeama ja satunnainen katon vuotaminen. Fallkullan asukkaat kertovat, että erilaisia huonoon rakennusmaahan liittyviä ongelmia on tullut esiin useina vuosina ja korjaustöitä on tehty paljon.

Kallio pelkää, että vastaavanlaiset ongelmat tulevat esiintymään moninkertaisina vielä huonommalla lentokentän rakennusmaalla.
-Nyt myös puuhataan Fallkullan Kiilaan nopealla tahdilla asuntoja. En niistä vastusta, mutta ihmettelen, että onko rakennusmaa nyt oikeasti loppu, vaikka edelleenkin esimerkiksi lähes 17 kertaa Malmin lentokenttäaluetta suurempi Östersundom on rakentamatta, hämmästelee Kallio.

Hän muistuttaa, että Malmin lentokenttä valittiin rakennettavaksi nykyiselle paikalleen 80 vuotta sitten juuri huonon alustansa takia.
-Halpoja asuntoja 30 000 helsinkiläiselle ei taida oikein toteutua, Samuli Kallio ja muut fallkullalaiset toteavat kokemustensa perusteella.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPyörät pyörimään
Seuraava artikkeliKaljakellujat lilluivat väljästi