Asukasaktivismilla voi vaikuttaa!

Risto Suominen, Salla Lappalainen, poika Juha Salonen, isä Matti Salonen sekä Jussi Jalkanen haluavat rakentaa parempaa kaupunkia.

Neljä asukasaktivistia kertoi Tapaninvainion asukasillassa, minkä puolesta he ovat lähteneet vaikuttamaan.

Ensimmäisenä yleisön eteen saapui tapaninvainiolainen Risto Suominen. Hän kertoi Pro Tuomarinkylä –liikkeestä, jonka synnytti yleiskaavan luonnos. Suominen lähti liikkeeseen mukaan pelastaakseen Tuomarinkylän historiallisen kartanomiljöön sekä Pukinmäenkaaren ranta- ja metsäalueet rakentamiselta.

Työmaata tuntuu riittävän, sillä ennen Suomisen esitystä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaava-arkkitehdit Kati Kivelä ja Tapani Rauramo kertoivat, että viraston uusin visio on, että Pukinmäenkaarelta rakennettaisiin raitiosilta Vantaanjoen yli. Se jatkuisi useamman sataa metriä pilareiden varassa, jotta virkistysalueella liikkuvat ratsastajat ja muut ulkoilijat pääsisivät kulkemaan luonnossa esteettömästi sillan ali.

– Eikö pilarit voi laittaa jo rakennetun Tuusulanväylän päälle, ihmetteli miesääni yleisön joukosta.

Arkkitehti Tapani Rahkamo esittelee Vantaanjoen raitiotiesiltaa.
Arkkitehti Tapani Rauramo esittelee Vantaanjoen raitiotiesiltaa.

Tuomarinkylästä virisi vilkas keskustelu, eikä yksikään tapaninvainiolainen kannattanut kulttuurimiljöön minkäänlaista rakentamista. Tapaninvainion pientaloalueen tonttitehokkuuden nostaminen aiheutti myös vastalauseita. Kerrostalojen rakentaminen pientaloalueelle ei hymyilyttänyt.

Seuraava asukasaktivisti oli  Salla Lappalainen, jonka ansioihin voi laskea bussilinjan 72 säilymisen. Lappalainen organisoi nimen keruun adressiin, jonka allekirjoitti 1 200 asukasta lyhyessä ajassa. Bussin lopullinen reitti ei ole vielä selvillä.

Idean adressiin hän sai linjan 69 pelastajaksi ryhtyneeltä Jussi Jalkaselta. Hän kertasi lyhyesti linjan pelastumisen.

– Me voimme vaikuttaa. Kyllä kannattaa yrittää, Jalkanen kannusti.

Neljäs aktivisti oli Juha Salonen, joka on jo nelisentoista vuotta tehnyt talkoita Vantaanjokeen laskevan Longiojan eteen. Liki umpeen kasvaneesta puronpahasesta on tullut taimenten suosima kutupaikka.

Longinojan talkooporukkaa. Juha Salonen kyykyssä 3. oikealta.
Longinojan talkooporukkaa. Juha Salonen kyykyssä 3. oikealta. KUVAAJA HENRIK KETTUNEN / CARTINA

Nyt kalat voivat erinomaisesti, kun Lokapojatkaan eivät ole enää valuttamassa rasvakattiloiden jämiä puroveteen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliViktor Klimenko äänessä Pihlajamäessä
Seuraava artikkeliEsittelyssä: Tuulikki Tepora (kd.)